Поганий банк кинули в урну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поганий банк кинули в урну

Казна та Політика
8264
Під тиском міжнародних фінансових організацій (МФО) уряд відмовився від ідеї створення спільного банку поганих активів, керованого державою
Натомість пропонується створити механізм конкурсного відбору приватних компаній для управління і продажу поганих активів банківської системи.
Як повідомило джерело в Кабміні, уряд прийняв рішення не створювати так званого поганого банку (bad bank) - компанію з управління поганими активами, іменованими у світовій практиці токсичними активами (toxic assets).
Спочатку створення компанії лобіював Національний банк в особі голови дирекції банківського регулювання та нагляду Олександра Киреєва (на початку березня він був переведений на посаду гендиректора Банкнотно-Монетного двору). Пан Киреєв пропонував передати управління активами поганих банків у руки Фонду гарантування вкладів фізосіб.
Потім виникла ідея передати неліквідні активи з банківських балансів на баланс державної фінансової установи, яка б рефінансувала їхню вартість у Нацбанку, а отримані кошти направляла б банкам для виконання зобов'язань за вкладами.
Пізніше схема створення компанії з роботи із проблемними активами була трохи модернізована. Рада інвесторів при Кабміні пропонує залучити до участі в ній Міжнародну фінансову корпорацію (МФК) і Світовий банк (СБ), які повинні нарівні з урядом сформувати статутний капітал компанії і проводити викуп у кредиторів прав вимоги за кредитами, наданими банку, з відстроченням платежу (МФО - в іноземних кредиторів за валюту, а Кабмін - в українських кредиторів за гривню), а в банків - проблемну кредиторську заборгованість.
Потім МФО і Кабмін повинні на конкурсних підставах знаходити керуючі компанії, які будуть брати на себе управління проблемною кредиторською заборгованістю, повертаючи гроші державній фінансовій компанії. Однак проти створення поганого банку виступили, як не дивно, і самі банкіри. "Буде потрібно досить багато часу і грошей на створення такої організації, а результат залишається під сумнівом. Крім того, ми повинні мати гарантії, що схема буде працювати прозоро", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Видно, такі ж умови висунули уряду і міжнародні фінансові організації, які були готові погодитися на створення поганого банку під управлінням держави тільки в тому випадку, якщо буде створена прозора система корпоративного управління цією структурою і доведена неможливість проведення корупційних дій із проблемними активами. Зважаючи на все, рівень корпоративного управління, запропонований Мінфіном, МФО не задовольнив.
Тому поки єдино діючою моделлю оздоровлення комерційних банків є приєднання частини їх активів і зобов'язань до стабільних кредитно-фінансових установ і ліквідація тих банків, які допустили серйозне погіршення якості кредитного портфеля.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас