Світовий банк виділить Укравтодору кредит на 400 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк виділить Укравтодору кредит на 400 млн дол.

Казна та Політика
1155
Світовий банк погодився виділити Укравтодору кредит на 400 млн дол., пише "Комерсант-Україна". "Орієнтовно кредитна угода буде підписана 7 квітня", - повідомив голова Держадміністрації автомобільних доріг Вадим Гуржос.
За його словами, позика від СБ надається на 17 років з можливістю продовження до 30 років, з них 5 років - пільговий період погашення із плаваючою ставкою до 1,5%. Основна сума кредиту - 300 млн дол. - піде на ремонт і реконструкцію ділянки дороги Київ - Харків - Довжанський від Борисполя до Лубен, 100 млн дол. - на ремонт аварійно-небезпечних ділянок автодоріг державного значення по всій Україні.
Відзначимо, що Укравтодор в I кварталі 2009 р. залучив кредити на суму 6 млрд грн. За словами Гуржоса, усього держбюджет-2009 передбачає надання кредитів і держгарантій під них на 37 млрд грн. Він також повідомив, що основними партнерами за кредитними програмами для Укравтодору є державні "Ощадбанк" і "Укрексімбанк". "В умовах фінансово-економічної кризи ми вдячні їм за це співробітництво. У цей час ми працюємо з "Ощадбанком" про виділення нового кредиту", - сказав Гуржос.
Гуржос уточнив, що кредити по лінії міжнародних фінансових організацій не враховуються в обсязі держгарантій і кредитів на 37 млрд грн. "Це інша стаття бюджету", - сказав він.
Як повідомлялося, у лютому ц.р. Кабмін ухвалив рішення щодо дострокового погашення Укравтодором усіх зобов'язань перед банками-кредиторами. "Мова йде про повну виплату з відповідними дисконтами на абсолютно вигідних умовах для України, які кращі, ніж ринкові умови", - відзначив Гуржос.
Нагадаємо, раніше американський комерційний банк Morgan Stanley висунув вимогу Укравтодору про дострокове погашення кредиту. У травні 2008 р. у ЗМІ вже з'являлася інформація про те, що Morgan Stanley незадоволений витратою наданих Укравтодору коштів. Зокрема, негативну реакцію в банку викликала закупівля будівельної техніки. Як повідомлялося, Morgan Stanley в 2007 р. надав Укравтодору два кредити під державні гарантії на загальну суму 930 млн дол. Кошти призначали на будівництво, реконструкцію і ремонт автодоріг загального призначення.
Укравтодор був створений указом Президента України від 8 листопада 2001 р. "Про заходи щодо підвищення ефективності керування дорожнім господарством України". У сферу управління Укравтодору входять служби автомобільних доріг в областях України та АРК, державні проектні, науково-дослідні, технологічні та експертні підприємства, а також Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" з дочірніми підприємствами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас