Тимчасовий адміністратор: Продаж акціонерами Укрпромбанку мережі заправок ANP дозволив би обійтися без участі держави в його капіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасовий адміністратор: Продаж акціонерами Укрпромбанку мережі заправок ANP дозволив би обійтися без участі держави в його капіталізації

Фондовий ринок
2841
Продаж акціонерами Укрпромбанку (Київ) приналежної їм мережі заправок ANP дозволив би обійтися без участі держави в капіталізації банку, вважає тимчасовий адміністратор банку Олександр Майданюк.
"Найоптимістичніший сценарій – взяти гроші за заправки і розрахуватися з боргами. Якщо так відбудеться, думаю, участь держави в капіталізації банку не знадобиться", - сказав він в опублікованому в п'ятницю інтерв'ю газеті "Дело".
При цьому Майданюк уточнив, що приналежні акціонерам банку заправки перебувають у заставі Укрпромбанку під кредит, узятий ТОВ "НК "Альфа-Нафта", що контролює мережу цих АЗС.
"Просто так не розрахуватися з банком, я думаю, не вийде, адже всі ці заправки перебувають у заставі Укрпромбанку. Щодо цього питання нами було вжито кілька заходів", - відзначив він.
Згідно з даними газети, у зв'язку з цим акціонери Укрпромбанку подали в Господарський суд Києва позов до Національного банку України (НБУ) з вимогою вивести з установи тимчасову адміністрацію.
"Цей позов зараз перебуває в суді. Але з моменту його подачі трохи змінилася ситуація", - прокоментував ситуацію тимчасовий адміністратор Укрпромбанку.
За даними агентства "Інтерфакс-Україна", співвласниками Укрпромбанку і ТОВ "НК "Альфа-Нафта", що контролює роздрібну мережу майже з 500 АЗС під брендом ANP, є ті самі особи.
Як повідомлялося, НК "Альфа-Нафта" веде переговори про їх продаж. Імовірним покупцем виступає група "Приват" (Дніпропетровськ), що оперує понад 1000 АЗС.
За інформацією, розміщеною на веб-сайті НК "Альфа-Нафта", мережа компанії нараховує 498 АЗС і 66 нафтобаз в 22 областях України та АРК, а також 27 центрів продажів.
Група "Приват", одним із ключових власників якої є Ігор Коломойський, має значні інтереси в нафтогазовому секторі. Афілійовані з нею компанії контролюють понад 40% найбільшої нафтовидобувної компанії країни - ВАТ "Укрнафта", два нафтопереробні заводи на заході країни, Одеську нафтогавань.
При цьому група вже має досвід купівлі активів в "Альфа-Нафта", коли вона консолідувала управління Дрогобицьким (Львівська обл.) і Надвірнянським (Івано-Франківська обл.) НПЗ. Представники "Альфа-Нафта" вийшли зі складу наглядових рад цих підприємств у травні 2008 року.
Тимчасову адміністрацію в Укрпромбанк терміном на один рік НБУ ввів з 21 січня 2009 року.
Укрпромбанк заснований в 1989 році. Найбільшими учасниками банку на 1 січня 2009 року були ТОВ "АВС" (34%), ТОВ "КБ "Нафтовий" (32%), ТОВ "Укрпромсервіс" (34%).
За даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів банк займав 15-е місце (14,646 млрд грн) серед 181 банку, що діяв у країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас