МВФ глобалізував рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ глобалізував рецесію

Казна та Політика
1006
Міжнародний валютний фонд одержав докази того, що світова економіка в 2009 році не зможе вирости навіть на 0,5%. Фонд знизив свій прогноз - тепер він очікує падіння світового ВВП на 0,6%. Найбільше зниження очікується в економічно розвинених країнах, тоді як зростання ВВП збережеться лише в Азії. Негативний сценарій означає зниження попиту на український експорт. Відповідно, ВВП України може впасти на 10-16%, прогнозують експерти.
Учора заступник голови Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джон Ліпські повідомив про намір фонду суттєво знизити прогнози розвитку світової економіки. Як процитувало його агентство Bloomberg, замість зростання на 0,5% цього року МВФ очікує настання глобальної рецесії - падіння на 0,6%. Раніше керівництво МВФ підтверджувало можливість зниження прогнозу до негативних величин, але не розкривало масштабів перегляду.
Серед провідних світових економік найбільшого спаду МВФ очікує в Японії (-5%) і Великобританії (-3,8%) - на 2,2 і 1,2 процентних пункту гірше від попереднього прогнозу. На 1 п. п. погіршений прогноз спаду економіки США (-2,6%), на 0,6 п. п. - єврозони (-3,2%). Локомотивом розвитку стане Азія - єдиний регіон, у якому очікується зростання (+3,6%). В 2010 році МВФ очікує поновлення зростання економік майже всіх провідних країн, за винятком Великобританії (-0,2%). У багатьох розвинених країнах, за винятком Канади (+1,2%), темпи економічного зростання залишаться близькими до нуля. Економіка США виросте всього на 0,2%, країн єврозони - на 0,1%, у Японії зростання буде нульовим. Високі темпи зростання як і раніше будуть демонструвати країни Азії (+5,8%) і Латинської Америки (після спаду на 0,6% очікується зростання на 2,3%). У цілому ж зростання світової економіки в 2010 році складе 2,3%.
Перегляд прогнозу МВФ пояснюється гіршими статистичними результатами IV кварталу 2008 року, ніж очікувалося. Зокрема, країнам повільніше, ніж припускав МВФ, вдається справлятися із проблемними активами. У відділі МВФ із зовнішніх зв'язків повідомили, що новий прогноз для української економіки буде готовий за пару тижнів, коли фонд підготує нову версію огляду світової економіки. При цьому голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу в інтерв'ю спрогнозувала, що спад ВВП України перевищить 6%.
Таке погіршення прогнозних оцінок розвитку світової економіки обов'язково викличе і погіршення прогнозу для України. "Спад світової економіки приведе до того, що закордонні компанії будуть переглядати строки реалізації своїх інвестиційних планів, а це, у свою чергу, приведе до зменшення попиту на українську продукцію, насамперед на металургійну", - говорить аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников. "У нас чверть промисловості орієнтована на експорт, ще чверть - на її обслуговування", - відзначає заступник міністра економіки Ірина Крючкова. За її словами, прогнозувати перспективи роботи української промисловості можна лише в червні-липні, коли буде зрозуміла кон'юнктура світового ринку. За побоюваннями експерта компанії Gainsfort Research Євгенії Ахтирко, такий спад економіки може змусити провідні країни переглянути свою зовнішньоекономічну політику убік протекціонізму.
Незалежно від МВФ українські експерти також роблять свої прогнози розвитку економіки більш песимістичними. "Погіршення економічної ситуації змусило і нас погіршити свій прогноз спаду ВВП України, - говорить Сальников. - Якщо в грудні минулого року ми очікували спаду цього року на 8,4%, то тепер - до 10,5%". Ще більший спад економіки - на 16,3% - прогнозують у компанії Gainsfort Research. А уряд усе ще очікує зростання на 0,4%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас