Генпрокурор: Через проблеми з виплатою зарплати Україну можуть чекати соціальні потрясіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокурор: Через проблеми з виплатою зарплати Україну можуть чекати соціальні потрясіння

Казна та Політика
872
Якщо не вжити заходів для ліквідації заборгованості із заробітної плати українців, то країну можуть очікувати соціальні потрясіння, вважає генеральний прокурор України Олександр Медведько.
"Якщо зараз не ужити заходів, то держава може опинитися на порозі великих соціальних потрясінь", - сказав генпрокурор у четвер, виступаючи на розширеному засіданні колегії Генпрокуратури "Про стан дотримання законодавства про оплату праці".
За словами Медведька, на тлі економічних труднощів суб'єкти господарювання навмисне не виплачують зарплату або скорочують її до розміру, меншого від мінімального. Прокуратура реагує на такі порушення законодавства, і завдяки діям прокуратури виплачено майже 300 млн. грн боргу із зарплат, але "прокурорськими поданнями проблему вирішити не можна".
У свою чергу заступник генерального прокурора України Тетяна Корнякова підкреслила, що цього року за фактами навмисної невиплати заробітної плати прокурори порушили 555 кримінальних справ. Однак, як відзначила заступник генпрокурора, робота контролюючих органів і, зокрема, Державного департаменту з нагляду за дотриманням законодавства про працю не ефективна, а вимоги державних інспекторів праці часто ігноруються. Прорахунками державного контролю користуються керівники, які навмисне не виплачують заробітну плату, використовуючи кошти на свій розсуд.
За словами Корнякової, в органи прокуратури цього року звернулися 10 тис. українців зі скаргами на несвоєчасність виплати зарплати. "Загальна сума заборгованості із зарплати 2 млрд. 400 млн. грн", - відзначила вона.
Крім того, заступник генпрокурора повідомила про борг у сумі 147 млн. грн суб'єктів господарювання фонду обов'язкового державного страхування України на випадок безробіття. Однак, за твердженням Т.Корнякової, такі порушення залишаються поза полем зору керівників Фонду. Більше того, за словами замгенпрокурора, органи прокуратури встановили, що кошти Фонду використовуються неефективно. Торік на утримання виконавчої дирекції Фонду було витрачено 2 млн. грн на купівлю 11 автомобілів і ще 7 млн. грн на придбання кондиціонерів. На 0,5 млн. грн чиновники купили холодильники, телевізори і мікрохвильові печі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас