В Азербайджані продовжили президентський термін Алієва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Азербайджані продовжили президентський термін Алієва

Казна та Політика
285
Усі 29 доповнень і змін у Конституцію Азербайджану були підтримані виборцями, повідомив на прес-конференції голова ЦВК Азербайджану Мазаір Панахов. На момент оголошення ним попередніх даних були оброблені бюлетені 54% виборчих округів, передає "Тренд".
На всенародне голосування було винесено кілька питань. Зокрема, було запропоновано виключити нині чинну редакцію п.5 ст.101 Конституції Азербайджану, у якій говориться, що "ніхто не може бути обраний президентом країни більше двох термінів підряд", замінивши його варіантом, що передбачає продовження терміну повноважень чинного глави держави.
Обумовлюється, що продовження терміну повноважень може бути у випадку, якщо ведення воєнних операцій в умовах війни унеможливлює проведення чергових виборів президента до завершення цих операцій. Термін повноважень президента Азербайджану - п'ять років. Нині діючий глава держави Ільхам Алієв був обраний на посаду глави держави в 2003 р. і в 2008 р.
У цілому планується внесення в конституцію 41 поправки по 29 статтях. Зміни передбачають, зокрема, відстрочку виборів парламенту країни у випадку ведення воєнних операцій, надання права законодавчої ініціативи 40 тис. виборців, заборону на ведення відео- і аудіозаписів і фотографування особи, якщо це робиться всупереч її волі, про матеріальне забезпечення екс-президентів Азербайджану, а також питання суто технічного характеру.
Конституція Азербайджану прийнята в 1995 р., в 2002 р. у неї були внесені доповнення та зміни.
Явка виборців на референдумі в Азербайджані до 17:00 за місцевим часом 18 березня склала 64,12%, повідомили в інформаційному центрі "Вибори" при ЦВК Азербайджану, відзначивши, що референдум вважається таким, що відбувся, тому що в голосуванні взяли участь більше 25% виборців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас