ЄС розглядає можливість в майбутньому скасувати візи для низки країн пострадянського простору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС розглядає можливість в майбутньому скасувати візи для низки країн пострадянського простору

1299
Програма Євросоюзу "Східне партнерство" передбачає в перспективі встановлення безвізового режиму із країнами на пострадянському просторі, що входять в неї, - Вірменією, Азербайджаном, Білорусією, Грузією, Молдавією та Україною.
Таке положення міститься в проекті заяви саміту ЄС, що відкривається в четвер у Брюсселі.
У документі, який наводить сайт Євросоюзу www.euobserver.com, відзначається, що кроки на шляху до лібералізації візового режиму із цими країнами будуть прийматися "у довгостроковій перспективі і в індивідуальному порядку".
У проекті заяви підкреслюється, що програму "Східне партнерство" не слід розглядати як "чорний вхід" для розширення ЄС.
У документі, підготовленому Чехією, що головує в ЄС, говориться, що регіон, у якому перебувають країни-учасниці програми, має "стратегічне значення" для Євросоюзу, і підкреслюється "зацікавленість ЄС у розвитку все більш тісних відносин" із цими державами.
Програма, вказується в проекті, повинна закласти основу для укладання нових угод про співробітництво "з тими партнерами, які добилися істотного прогресу в досягненні принципів і цінностей", таких як демократія, верховенство закону, дотримання прав людини, ринкова економіка, сталий розвиток і гарне управління.
Згідно із проектом документа, "Східне партнерство" передбачає зближення законодавств і формування спільних інститутів з метою створення зон вільної торгівлі між 27 країнами-членами ЄС і шістьма партнерами.
З партнерів програми в ЄС найбільші питання викликає Білорусія. "Європейські дипломати згодні, що авторитарний президент Білорусії Олександр Лукашенко поки зробив дуже мало, щоб заслужити участь у програмі, - відзначає сайт ЄС. - Однак у ЄС побоюються, що Росія може підсилити вплив на Мінськ, якщо залишити Білорусію за рамками програми".
Сайт також відзначає, що рішення запрошувати чи ні О.Лукашенка на саміт "Східного партнерства" 7 травня в Празі, буде прийнято ближче до цієї дати.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас