"Ъ": Держказначейство приховує інформацію про доходи бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держказначейство приховує інформацію про доходи бюджету

1033
Підвідомче уряду Держказначейство в березні припинило публікувати оперативні дані про виконання доходів бюджету. В експрес-інформації казначейство повідомляло про фактичний обсяг зібраних податків і заплановані Мінфіном плани відрахувань для ДПАУ, Держмитниці і НБУ. У січні-лютому казначейство звітувало щопонеділка: останні дані – від 23 лютого. У березні публікувалася лише інформація про асигнування на захищені статті, обсяг дебіторських і кредиторських боргів бюджетних установ і надходження штрафів у місцеві бюджети.
Начальник управління Держказначейства з роботи зі ЗМІ Любомир Стадник зникнення оперативної інформації пояснив переходом на новий формат подачі відомством даних. "Завтра до 11 години текстовий варіант виконання бюджету за доходами уже буде на нашому веб-сайті", - пообіцяв він у понеділок. У вівторок відсутність даних він пояснив тим, що керівництво Держказначейства не затвердило цю інформацію. Повідомлення не з'явилося й у середу. Це не перша спроба приховати дані: у квітні 2008 року вони зникли із сайту відомства вперше за вісім років. І тоді, і вчора в Мінфіні відмовилися від коментарів.
Наявність оперативних даних дозволяла оцінити бюджетні ризики. Їхнє зникнення відбулося тоді, коли сума вільних коштів єдиного казначейського рахунку різко впала (ці дані відомство ще не встигло засекретити): з 1 по 17 березня обсяг грошей бюджету зменшився з 5,988 млрд грн до 1,659 млрд грн. 13 березня був досягнутий абсолютний мінімум – 1,395 млрд грн. Це означає, що уряд витрачає більше коштів, ніж встигають зібрати ДПАУ і Держмитниця, стверджують експерти. При цьому в нього майже не залишилося грошей у запасі. "Нема чого акумулювати на рахунках", - говорить аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров.
Збільшення проблем з наповненням бюджету в березні неофіційно визнають у Мінфіні – зокрема, по ДПАУ прогнозується виконання на 70%. "Податківці весь прибуток взяли в лютому, і тепер нічого нема", - сказав співрозмовник. "Мінфін поставив план прибутку на березень 1,762 млрд грн, але немає ні строку сплати, ні грошей у бізнесу. Ніхто не йде на авансові платежі по податкові на прибуток", - сказало джерело Ъ у ДПАУ. За його словами, ДПАУ до кінця місяця проведе зустрічі із представниками морських портів, "Укрзалізниці", "Енергоатому" і НАК "Нафтогаз України", щоб переконати їх платити податок не раз на квартал, а рівними платежами. Усього із плану на 7,483 млрд грн на 17 березня ДПАУ перерахувала в бюджет 1,646 млрд грн (22%).
Співробітник Держмитниці розповів, що "виконання планів не дуже гарне" – менше 50%. Він, як і податківці, розраховує на роботу з НАК "Нафтогаз України": "Ми плануємо одержати ПДВ по газу – нам обіцяють розмитнити його, ще трошки за рахунок надбавки 13%, на яку також нараховується ПДВ. Зберемо ПДВ на рівні минулого місяця – 5 млрд грн".
Погана ситуація зі збором податків і приховання інформації говорять про реальні проблеми. "Іде жорстке згортання інформації, особливо тієї, яка може підтверджувати проблеми, невдачі або поставити під сумнів переможні заяви Кабміну. Немає даних по ВВП, тепер – по бюджету. Не здивуюся, якщо тепер заберуть і інформацію про єдиний казначейський рахунок", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "На рахунках казначейства критична сума, і якщо щось трапитися, її не вистачить. Можна включити верстат, але в таких грошей інфляційна природа. Видатки будуть недофінансовані, уже зараз страждають захищені статті бюджету", - відзначає пан Комаров.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас