"Ъ": Банки програють валютний аукціон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки програють валютний аукціон

13367
За два тижні проведення спеціальних валютних аукціонів із продажу валюти фізичним особам-клієнтам банків Нацбанк продав $200,04 млн і 1,01 млн євро. На відміну від практики погашення кредитів банків за ринковим курсом гривні до іноземних валют, НБУ дозволив позичальникам купувати долари регулятора по 7,8 грн, а євро – по 9,97 грн плюс внесок 0,2% у Пенсійний фонд.
Нова схема погашення валютних позик зробила невигідною для позичальників конвертацію в рамках реструктуризації проблемних кредитів.
Позичальник одержує більш високу процентну ставку (за даними НБУ, різниця між середніми ставками валютних і гривневих кредитів – 8,1%) і погоджується весь термін кредиту (іпотека – до 25-30 років) платити в гривні суму, зафіксовану в момент переведення.
Тепер позичальники, які погоджуються на конвертацію, втрачають можливості брати участь в аукціонах НБУ. Тільки в березні, коли гривня ревальвувала, через курсову різницю вони переплатили мінімум 7-9%. Валюта НБУ обходиться позичальникам в 7,82 грн/$ і 9,99 грн/євро, а банки конвертують кредити за поточним курсом. За даними Finance.ua, учора середній готівковий курс продажу долара становив 8,35 грн, євро – 10,93 грн. "Для клієнтів впроваджена програма, що дозволяє повністю уникнути валютних ризиків і рефінансувати валютні кредити в гривню з мінімальними витратами. По кредитах у гривні встановлена пільгова ставка – 19% річних, - говорить начальник управління роздрібного бізнесу Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) Валерій Пацуй. - ПУМБ пропонує конвертацію за валютним курсом, установленим в касі банку на момент рефінансування". Учора ПУМБ продавав долар по 8,45 грн, євро – по 11,12 грн.
ВіЕйБі Банк пропонує позичальникам конвертувати валюту кредиту в гривню тільки в індивідуальних випадках. "Така операція проводиться за комерційним курсом на дату її здійснення. Хоча можливий і пільговий курс конвертації", - відзначає начальник департаменту роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков. Курс продажу долара у ВіЕйБі Банку становить 8,4 грн, євро – 11,05 грн. За даними агентства "Простобанк консалтинг", середня ставка в березні на житловий кредит склала 20,69% у гривні, на автокредит – 24,35%.
Банкіри не заперечують, що конвертація позик стала зовсім невигідна позичальникам. До того ж це позбавляє банки додаткового доходу – від курсової різниці і пролонгації строку договору. Єдиним аргументом для конвертації залишився тільки високий ризик подальшої девальвації гривні (найпесимістичніший прогноз – 15 грн/$). "Купуючи валюту в Нацбанку, позичальник платить менше, ніж при переведенні в гривневий кредит. Вигідність переведення в гривню залежить тільки від майбутнього курсу, який спрогнозувати зараз неможливо", - вважає заступник начальника управління кредитної адміністрації Укрсоцбанку Ірина Семешко.
Інший ризик – відсутність гарантій тривалого проведення НБУ аукціонів за пільговим курсом. "Зараз перехід з валютного кредиту в гривневий зовсім неефективний, тому що людина буде платити більше, ніж якби вона купувала валюту в Нацбанку. При цьому вартість гривневих кредитів набагато дорожча від валютних, - визнає голова правління банку 'Форум' Ярослав Колесник. - Але Нацбанк не може продавати багато грошей, тому що в нього немає ресурсів. Аукціони – короткострокова дія для стабілізації ситуації. Як тільки все стабілізується, аукціони відімруть".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас