Пинзеник: Стабілізація банківського сектора - ключова умова відновлення економічного зростання України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Стабілізація банківського сектора - ключова умова відновлення економічного зростання України

Казна та Політика
593
Відродження банківського сектору і кредитування національної економіки є фундаментальною основою відновлення економіки України, таку думку висловив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник на прес-конференції в Києві.
При цьому він відзначив, що основним елементом плану дій у банківському секторі країни є рекапіталізація кредитно-фінансових установ.
Як відзначив Пинзеник, рекапіталізація банків за участі держави можлива у випадку відсутності реальних приватних інвесторів, а також коли без рекапіталізації виникають ризики системної кризи для інших кредитно-фінансових установ та економіки в цілому.
На його думку, необхідно також ввести швидку процедуру ліквідації банків, що не є системними.
"Банки потрібно ліквідовувати тоді, коли ще живі активи", - відзначив екс-міністр фінансів.
При цьому він сказав, що швидка процедура ліквідації дозволить максимально акумулювати кошти для повернення вкладів клієнтів.
Пинзеник також відзначив, що відповідальність за фінансовий стан банку в першу чергу повинні нести його акціонери. "Кошти, які уряд витратить на рекапіталізацію, повинні йти на підтримку, на порятунок банків, а не акціонерів для того, щоб при наступному продажі пакета акцій, що належить державі, коли країна вийде із кризи, ці гроші повинні будуть повернутися в розмірах навіть більших, ніж було витрачено на рекапіталізацію", - сказав він.
Крім того, екс-міністр фінансів вважає за доцільне спростити процедуру злиття і поглинання банків і провести добровільну реструктуризацію зобов'язань по кредитах.
За оцінкою Пинзеника, дефіцит державного бюджету повинен бути винятково в розмірі видатків на відродження банківського сектору.
Він також вважає за необхідне передбачити в держбюджеті кошти для прямого субсидування з метою здешевлення "тіла" іпотечних кредитів: на 20% - в 2009 році і на 10% - в 2010 році, що стане основою для відродження іпотечного кредитування в майбутньому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас