Опитування Bank of America: Песимізм інвесторів щодо акцій майже досяг максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування Bank of America: Песимізм інвесторів щодо акцій майже досяг максимуму

Казна та Політика
503
Песимістичне ставлення інвесторів до акцій у цьому місяці практично досягло рекорду, показують дані опитування Bank of America Securities - Merrill Lynch.
Причиною цього, зокрема, є побоювання, що інвестиційні керуючі продовжать продаж акцій банків і страхових компаній. 41% респондентів вважають, що акції перебувають "нижче ринку" проти 34% у лютому і 45% - у жовтні минулого року (максимум за час проведення опитування). При цьому 48% оцінюють "нижче ринку" акції банків і 31% - страхових компаній.
У той же час оптимістичні очікування щодо економіки підскочили до максимальних позначок з 2005 року на прогнозах для Китаю і США, повідомляється в прес-релізі Bank of America.
Опитування, у якому взяли участь 213 компаній, що управляють активами на суму $533 млрд, проходило з 6 по 12 березня. У цей період значення індексу Standard & Poor's 500 падало до мінімуму за 12 років.
"Керуючі стоять перед дилемою. Вони вірять у поліпшення зростання економіки, але як і раніше утримуються від купівлі акцій", - заявив Гері Бейкер з Bank of America Securities - Merrill Lynch.
Уперше за три із лишком роки інвестори не очікують зниження зростання світової економіки протягом найближчих 12 місяців.
Як показують дані опитування, хвиля оптимізму відносно майбутнього Китаю сприяла збільшенню оптимістичних настроїв: усього два місяці тому 70% відсотків респондентів вважали, що китайську економіку чекають лихоліття, тепер ця цифра впала до 1% відсотка.
Тим часом апетит до ризику серед інвесторів у березні помітно ослаб: опитані відзначили, що протягом останнього місяця виходили з акцій, переводячи активи в кошти та інструменти з фіксованою прибутковістю.
Однак з'являються перші ознаки наближення початкової фази відновлення ринків: 42% опитаних впевнені, що акції сьогодні недооцінені, проти 24% у лютому.
Крім того, зміни в перевагах по секторах указують на ослаблення інтересу до найбільш захищених активів, таких як акції фармацевтичних компаній. У той же час керуючі збільшили вкладення в акції високотехнологічних галузей, що вважаються помітно більш циклічним активом.
Згідно з даними опитування, уперше із серпня 2008 року інвестори збільшили чисту частку акцій ринків, що розвиваються, відносно інших активів: у березні таких було 4%, тоді як у лютому ті ж 4% знижували частку ринків, що розвиваються, у своїх портфелях. Одночасно із цим продовжили зростання і сировинні активи, віддати перевагу яким відмовилися всього 6% респондентів у порівнянні з 25% у січні.
Паралельно із цим інвестори продовжили виводити гроші з європейських і японських компаній: 40% респондентів знизили частку акцій країн єврозони у своїх портфелях, 39% зробили те ж саме відносно акцій японських компаній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас