Бюджет заробить на шкідливих звичках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет заробить на шкідливих звичках

Казна та Політика
940
Ціни на сигарети можуть вирости на 30-40%. До цього приведе прийняття законопроекту про тютюнові акцизи, зареєстрованого вчора у Верховній раді. Експерти вважають, що в нинішніх умовах прийняти подібний закон реально, тому що акцизний збір розцінюється більшістю парламентаріїв як одне з основних джерел додаткових надходжень у бюджет.
Учора народні депутати Іван Кириленко (БЮТ), Микола Томенко (БЮТ), Олег Ляшко (БЮТ), Олесь Доній (НУНС), Владислав Каськів (НУНС), Леся Оробець (НУНС) і Юрій Мірошниченко (ПР) зареєстрували у Верховній раді законопроект "Про внесення змін у закон України 'Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби'". Документом передбачається підвищити адвалорну складову акцизної ставки з нинішніх 16% до 20%. Специфічна складова збору підвищується з 15,6 грн до 35 грн за 1000 сигарет без фільтра і з 37,5 грн до 60 грн - за 1000 сигарет з фільтром.
Крім того, збір за кожне найменування сигарет збільшується з 18 грн до 50 грн для 1000 сигарет без фільтра і з 40 грн до 100 грн - для 1000 сигарет з фільтром. Текстом документа також пропонується нараховувати адвалорну складову акцизу не у відсотках з обороту продажів конкретної марки сигарет, а у відсотках з її максимальної роздрібної ціни. Це означає, що вона буде розраховуватися виходячи із суми, яка містить у собі акциз і ПДВ, пояснив директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько. Саме так зараз розраховується ставка акцизу в Євросоюзі, Росії і Молдавії.
У випадку прийняття законопроекту річні надходження в бюджет від тютюнового акцизу виростуть на 3,5 млрд грн, що дозволить одержати 10,6 млрд грн в 2009 році (на 7 млрд більше від рівня 2008 року), говориться в пояснювальній записці до законопроекту. При цьому роздрібні ціни тільки на сигарети з фільтром підвищаться на 1,25-2 грн за пачку - з нинішніх 2,5-8,5 грн за пачку (у середньому 3,8 грн) до 3,75-10,5 грн (у середньому 5,2 грн) за пачку, що приведе до п'ятивідсоткового зниження обсягу їх споживання, підрахували автори законопроекту. "В 2006 році Україна ратифікувала рамкову конвенцію ВОЗ про боротьбу проти тютюну - згідно із цим документом, у країні повинна проводитися податкова і цінова політика відносно тютюнових виробів, внаслідок якої скорочувалося б їх споживання", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Дотепер парламентарії пропонували поступово підвищувати акцизний збір на сигарети. Наприкінці минулого року Верховна рада прийняла закон, який передбачав підвищення ставок з лютого поточного року з 30 грн до 37,5 грн за 1000 штук сигарет з фільтром, без фільтра - з 12,5 грн до 15,6 грн за 1000 штук. При цьому адвалорна складова зберігалася на рівні 16% від обороту продажів конкретної марки сигарет. З 1 липня акциз повинен був підвищитися до 45 грн за 1000 сигарет з фільтром і 19,5 грн без фільтра, а з 1 січня 2010 року - до 52 грн із фільтром і 27 грн без фільтра. "В умовах кризи бюджет вимагає додаткових надходжень. Ми порахували, що краще збільшити податки для тютюнової галузі, що виробляє шкідливу для здоров'я продукцію, ніж для малого і середнього бізнесу, який працює в інших галузях", - пояснив один з авторів законопроекту Олег Ляшко.
Учасники тютюнового ринку вважають, що законопроект приведе до зниження виробництва сигарет в Україні і збільшення їх контрабандного ввезення з Росії. У січні, коли ставки акцизного збору для сигарет з фільтром були тимчасово встановлені на рівні 60 грн за 1000 штук, обсяг їх виробництва в країні знизився на 1,7 млрд штук у порівнянні із січнем минулого року, відзначає Дмитро Редько з "JTI-Україна". У випадку прийняття законопроекту сигарети буде вигідно ввозити з Росії контрабандою. "У цьому випадку мінімальна сума акцизного збору з пачки сигарет з фільтром в Україні буде в 2,4 рази вищою, ніж у Росії", - підрахував керівник відділу корпоративних зв'язків "Брітіш Амерікан Тобакко Україна" Андрій Кріль.
Незважаючи на це, законопроект має шанси бути прийнятим у Верховній раді, впевнений пан Ляшко: "Серед його авторів - представники всіх великих фракцій і голова фракції БЮТ Іван Кириленко". До кінця тижня документ планується розглянути на засіданні комітету Верховної ради з питань бюджету і винести в сесійну залу. Втім, ініціативу схвалюють не всі парламентарії. "Я і багато народних депутатів не будемо підтримувати цей законопроект - уже зараз через різницю податкового навантаження контрабанда сигарет в Україну з Росії і Молдавії значно зросла", - заявив народний депутат Микола Круглов (Партія регіонів). Якщо прийняття законопроекту загрожує скороченням ринку легальних сигарет і збільшенням контрабанди, воно недоцільно, погоджується голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас