Індекси в Європі за підсумками понеділка виросли на 2,3-3,3%, завершивши "у плюсі" 5-і торги поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі за підсумками понеділка виросли на 2,3-3,3%, завершивши "у плюсі" 5-і торги поспіль

Фондовий ринок
67
Європейські фондові індекси збільшилися в понеділок на 2,3-3,3%, при цьому підйом тривав уже п'яту торговельну сесію поспіль.
Позитивний настрій інвесторів, зокрема, був обумовлений обіцянкою міністрів фінансів країн G20 почати скоординовані заходи для боротьби зі світовою рецесією і вирішити проблему неліквідних фінансових активів, повідомило агентство Bloomberg.
Значення Dow Jones Stoxx 600 піднялося до закриття ринку на 2,7%. З початку поточного року індикатор втратив 13%.
Міністри фінансів і глави центробанків G20 за підсумками зустрічі, що завершилася в суботу, висловили готовність почати "будь-які заходи" для відновлення зростання світової економіки. Серед цих кроків - заходи монетарної політики, фінансові стимули, реформи в сфері регулювання фінансових ринків. Ключовим пріоритетом провідні країни світу назвали відновлення нормального кредитування, для чого потрібна рекапіталізація банків, підтримка їх ліквідності та очищення від "токсичних" активів.
"Безліч заходів було прийнято - і це позитивний сигнал, - відзначає директор 7 Investment Management у Лондоні Джастін Уркхарт Стюарт. - Це "ведмежий" ринок, однак і тут можуть бути значні ралі, і необхідно цим користуватися. Вартість акцій банків відновиться, але на це буде потрібен якийсь час".
Підтримку ринку зробили також заяви британського банку Barclays про те, що він успішно почав 2009 рік і розраховує на прибутковість своїх підрозділів, і слова глави Федеральної резервної системи Бена Бернанке про можливості завершення періоду рецесії. В інтерв'ю телекомпанії CBS він сказав, що у випадку успішної реалізації урядових заходів щодо стабілізації фінансової системи рецесія в США завершиться цього року і економіка країни почне зростати в 2010 році.
Вартість акцій Barclays підскочила за підсумками торгів на 23%. Британський банк планує залучити додатковий капітал, щоб підвищити коефіцієнт достатності капіталу першого порядку (Tier 1) і забезпечити запас ліквідності на випадок поглиблення кризи. Для залучення засобів банк має намір продати підрозділ iShares.
Папери провідного німецького банку Deutsche Bank подорожчали на 4,8%, британського страховика Prudential - на 7,2%.
Акції UBS зросли в ціні на 7,6% на повідомленні про нові призначення в раді директорів швейцарського банку.
Підіндекс Stoxx 600, до розрахуноку якого входять папери банків, підскочив у понеділок на 5,6%, що стало максимальним підйомом серед 19 галузевих груп цього індикатора.
Папери STMicroelectronics подорожчали на 4,6%, ASML Holding - на 3,2%. Аналітики Cazenove підвищили рекомендації для акцій компаній до "вище ринку" з "на рівні ринку".
"Ми оцінюємо перспективи компаній напівпровідникової галузі з більшим оптимізмом, оскільки впевнені, що в нинішній рівень цін уже закладено значне скорочення прибутків в 2009 і 2010 роках", - говориться в повідомленні аналітиків Cazenove.
Сімнадцять із вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи збільшилися в понеділок, виключення склав лише ринок Люксембургу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас