Експерти: Китай перетворив кризу на конкурентну перевагу для своєї економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Китай перетворив кризу на конкурентну перевагу для своєї економіки

3259
Китай за підсумками поточної кризи може стати ще більш сильним конкурентом на світовій економічній арені, ніж раніше, пише газета International Herald Tribune.
Країна може похвалитися не тільки третім за розміром ВВП у світі після США і Японії, але й величезними золотовалютними запасами, а також стабільною банківською системою, незважаючи на загальносвітову кризу. Влада Китаю успішно використовує свої переваги, щоб завести нових друзів по усьому світу і придбати природні ресурси, відзначається в статті.
Минулого тижня прем'єр Держради КНР Вень Цзябао насмілився навіть нагадати Вашингтону, що Китай, як найбільший кредитор США, очікує, що американська адміністрація зробить усе можливе, щоб зберегти китайські інвестиції.
Китайські лідери перетворили економічну кризу в конкурентну перевагу, вважають аналітики.
Уряд Китаю використовує програму стимулювання економіки обсягом 4 трлн юанів ($585 млрд) для підвищення конкурентоспроможності китайських компаній на внутрішніх і світових ринках, для навчання мігруючих робітників та інвестицій у НІОКР. Також почато будівництво нових автомобільних доріг і залізниць, які покликані знизити транспортні видатки компаній.
У той час як влада країн по усьому світу прагне пожвавити кредитування, китайські банки видали за останні три місяці більше кредитів, ніж за попередні 12 місяців.
"Останні поправки до програми стимулювання говорять про її націленість на підвищення довгострокової конкурентоспроможності китайської промисловості, - заявив колишній голова китайського підрозділу Міжнародного валютного фонду Есвар Прасад. - Збільшення витрат на освіту і НІОКР, а також інвестиції в інфраструктуру поліпшать продуктивність китайської економіки".
Світовий економічний спад допоміг Китаю впоратися з тими проблемами, які уряд безуспішно намагався подолати протягом чотирьох років: темпи інфляції сповільнюються, знижується залежність від експорту, "бульбашка" на ринку житла була ліквідована до того, як встигла набути загрозливих масштабів.
Разом з тим світова рецесія має негативні наслідки і для Китаю: близько 20 млн трудових мігрантів залишилися без роботи, і деякі експерти застерігають про небезпеку громадських хвилювань.
Таким чином, "проблеми і можливості завжди нерозривно зв'язані, і за певних умов з одного можна зробити інше", - заявив голова КНР Ху Цзиньтао.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас