Суднобудівний завод ім. 61 комунара очікує від уряду або вирішення проблем заводу, або приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суднобудівний завод ім. 61 комунара очікує від уряду або вирішення проблем заводу, або приватизації

Фондовий ринок
387
Трудовий колектив держпідприємства "Суднобудівний завод ім. 61 комунара" (Миколаїв) у понеділок проводить біля стін Миколаївської облдержадміністрації попереджувальну акцію протесту з метою залучення уваги державних органів влади до невирішених проблем заводу.
Про це повідомляється в отриманому агентством "Інтерфакс-Україна" зверненні трудового колективу заводу до президента, уряду, депутатів Верховної Ради, обласної і міської рад.
Як відзначається в зверненні, місяць тому, 16 лютого, у зв'язку з більш ніж шестимісячною затримкою виплати заробітної плати, примусовими неоплачуваними відпустками, що практикуються, систематичними порушеннями колективного договору з ініціативи профспілки працівників суднобудівної галузі Національною службою посередництва і примирення зареєстрована трудова суперечка між колективом і адміністрацією заводу.
У зв'язку з тим, що кількаразові звернення до різних органів влади про дотримання законодавства про працю і колдоговору не дали ніяких результатів, "колектив змушений вступити в активну фазу захисту своїх трудових інтересів, і має намір твердо відстоювати свої права законними способами", - заявляють суднобудівники.
На прохання агентства представник заводу уточнив бачення суднобудівниками конструктивного вирішення першочергових проблем підприємства.
"Враховуючи, що завод ім. 61 комунара – державне підприємство, держава повинна взяти на себе зобов'язання щодо забезпечення заводу державним замовленням", - відзначив він. У зв'язку з цим співрозмовник агентства нагадав про плани щодо реалізації в Україні масштабної програми створення нового українського корвета. "Можна було б визначити завод ім. 61 комунара головним виконавцем цього замовлення", - сказав він.
Разом з тим, підкреслив він, держава могла б взяти на себе забезпечення кредитування вже наявних у заводу замовлень через державний Укрексімбанк. "Їхнє виконання заморожене у зв'язку з тим, що в умовах фінансової кризи держпідприємство протягом більше року не може прокредитуватися в комерційних банках і забезпечити своїм замовникам загальноприйняті в галузі умови платежів", - пояснив він.
Вирішення цих ключових питань допомогло би відновити виробництво, а також вирішити проблему заборгованостей із заробітної плати, перед Пенсійним фондом і по інших податках, відзначив він.
"Якщо держава в особі уряду у жорсткий термін, враховуючи соціальне навантаження ситуації, не зможе вирішити ці першочергові питання, вона повинна визнати свою неспроможність як власника і зняти заборону на приватизацію підприємства", - резюмував він.
За даними заводу, заборгованість ДП "Суднобудівний завод ім. 61 комунара" із заробітної плати, включаючи податки, становить на сьогоднішній день 15,3 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас