Мінфін: НБУ розглядає пропозиції п'яти банків щодо залучення коштів держави у капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: НБУ розглядає пропозиції п'яти банків щодо залучення коштів держави у капітал

Казна та Політика
1835
Національний банк України (НБУ) розглядає пропозиції п'яти банків щодо залучення коштів держави для нарощування капіталу, повідомив виконувач обов'язків міністра фінансів України Ігор Уманський.
"Ми знаємо, що НБУ розглядає пропозиції від п'яти банків. У якій послідовності він їх нам подасть – усі п'ять відразу або по одній, - ми не знаємо. Це буде рішення Нацбанку", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело".
Крім того, за словами Уманського, Родовід Банк прямо звернувся щодо питання докапіталізації до Кабінету міністрів.
"Зараз, за результатами попередніх переговорів, у тому числі і моїх зустрічей з акціонерами різних банків (більшість із них - з першої групи), у багатьох є згода докапіталізувати ці установи разом з урядом. Виходячи з того, наскільки дійсні акціонери готові брати на себе додаткові інвестиційні зобов'язання, і необхідної суми, ми і будемо приймати рішення", - сказав він.
За словами Уманського, можливістю залучити бюджетні кошти цікавляться багато банкірів.
"З банків першого ешелону я спілкувався більш ніж з десятьма керівниками. Однак і фінустанови поменше проявляють інтерес. По них питання ще відкрито", - сказав він.
В. о. міністра також допустив можливість докапіталізації банків коштами, хоча поки планується направляти на цю мету облігації внутрішньої державної позики.
"Ми можемо ввійти в частку банків і живими грішми, якщо в нас з'являться додаткові джерела доходів", - сказав він.
За словами Уманського, Мінфін планує скласти програму поетапної капіталізації банків: на цю мету планується направити 44 млрд грн.
В. о. міністра також повідомив, що в цей час у стабілізаційному фонді уже є 5,9 млрд грн із 19,9 млрд, передбачених бюджетом: зі стабфонду планується, зокрема, направити кошти на збільшення капіталу держбанків.
"З них нерозподілених коштів - близько 65 млн грн", - підкреслив Уманський.
Говорячи про співробітництво з Міжнародним валютним фондом (МВФ), він відзначив, що МВФ вимагає підвищити реалістичність бюджету. "Їм важливо, щоб ми склали реалістичні доходи, під них сформулювали адекватні видатки. Дефіцит бюджету, який у результаті вийде, вони готові акцептувати. Звичайно ж, якщо він підійде їм за параметрами. Хоча в них немає непохитної позиції щодо розміру дефіциту", - сказав в.о. міністра.
При цьому, за його словами, уряд України розуміє необхідність перегляду держбюджету: внесення змін може відбутися ще навесні.
"Звичайно, ми будемо його коректувати. Причина проста - реально змінилася структура економіки. Проблема не у видатковій частині, а в джерелах її фінансування. При цьому слід пам'ятати, що до держбюджету прив'язані і місцеві бюджети, які також потрібно буде переглядати. Тому ми не можемо коректувати бюджет щомісяця", - пояснив Уманський.
В. о. голови Мінфіну також допускає, що дефіцит держбюджету буде збережено на рівні 3% від ВВП. "Інше питання, яким чином ми будемо його змінювати по дохідній і видатковій частині. Це питання компромісів. Проблема не в розмірі дефіциту, а в джерелах його фінансування", - сказав Уманський.
У зв'язку з цим він повідомив, що Японія веде з Україною переговори про надання кредитів. "Вони готові дати нам кредит на фінансування інфраструктурних проектів, у яких беруть участь японські компанії. Ми зацікавлені в цьому, оскільки це приплив інвестицій, робочі місця в Україні і можливість одержати безпосередньо від уряду Японії кредит на покриття дефіциту. Однак поки ще рано говорити про якусь домовленість", - відзначив Уманський.
Говорячи про залучення коштів від Росії, в.о. голови Мінфіну відзначив, що були проведені попередні переговори. "Направлений запит про можливість фінансування. По суті, поки ми не одержали відповіді від Росії. Сподіваємося, що цей процес може бути запущений. Однак це залежить від поновлення місії МВФ", - пояснив Уманський.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас