Чистий відтік коштів нерезидентів з активів США був зафіксований у січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистий відтік коштів нерезидентів з активів США був зафіксований у січні

Казна та Політика
680
Нетто-продажі нерезидентами американських активів у січні склали $43 млрд, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дані міністерства фінансів.
Експерти прогнозували, що будуть зафіксовані нетто-покупки на суму $45 млрд.
У грудні, за уточненими відомостями, чистий приплив інвестицій в активи США, включаючи казначейські зобов'язання, корпоративні облігації, акції та інші фінансові активи, склав $34,7 млрд, у той час як раніше повідомлявся про приплив у розмірі $34,8 млрд.
Відтік коштів з американських активів відображає активізацію продажів боргових зобов'язань корпорацій та урядових агентств США, а також скорочення попиту на US Treasuries з боку Китаю.
Минулого тижня прем'єр Держради КНР Вень Цзябао сказав, що Китай, що є найбільшим власником американського держборгу, проявляє заклопотаність із приводу безпеки своїх американських активів. Після цього президент США Барак Обама запевнив закордонних інвесторів у тому, що вони можуть бути абсолютно впевнені у цілості коштів, вкладених в американські держпапери.
"Не тільки китайський уряд, але кожний інвестор може мати абсолютну впевненість у цілості своїх інвестицій у США", - сказав Обама.
"Глобальні ринки впали в січні, і це стало причиною, через яку інвестори воліли втримувати гроші на внутрішніх ринках, - відзначає головний економіст Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. у Нью-Йорку Кріс Рупкі. - Ми бачили масовий рух іноземних інвесторів з доларових інвестицій. Усі хочуть повернути свої гроші назад. Мова йде не про одержання доходу, а про те, чи зможуть вони одержати свої вкладення".
Чисті продажі корпоративних боргових зобов'язань США в січні склали $8,4 млрд. Нетто-продаж паперів урядових агентств, включаючи Fannie Mae і Freddie Mac, - $22,5 млрд, чистий відтік коштів із цих активів зберігається вже чотири місяці підряд.
Нетто-купівля акцій американських компаній склала $1,4 млрд у порівнянні з $3,9 млрд у грудні минулого року.
Китай залишається найбільшим власником держоблігацій США, його вкладення в ці активи збільшилися в січні на $12,2 млрд - до $739,6 млрд. Японія, другий за розміром інвестор в US Treasuries, підвищила інвестиції в них на $8,8 млрд - до $634,8 млрд.
Чистий відтік коштів нерезидентів з активів США, з урахуванням короткострокових боргових зобов'язань, склав у січні $148,9 млрд у порівнянні із чистим припливом у розмірі $86,2 млрд місяцем раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас