Голова ФРС США: Рецесія в економіці завершиться в 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ФРС США: Рецесія в економіці завершиться в 2009 р.

Казна та Політика
1667
Економічна рецесія в США, можливо, завершиться в 2009 р., якщо владі вдасться стабілізувати фінансовий сектор, заявив голова Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке. Це одна з рідкісних оптимістичних заяв Бернанке за останній час.
Голова ФРС підкреслив, що Америка не побачить економічного відновлення доти, поки не буде наведений у порядок фінансовий сектор. "Певний прогрес на фінансових ринках, безумовно, є", - сказав Бернанке в програмі "60 хвилин" на американському телеканалі CBS.
"У нас є план, і ми над ним працюємо", - запевнив голова ФРС, додавши, що відновлення економіки може початися в 2010 р.
При цьому він висловив думку, що США не вступлять у нову Велику депресію. "Я думаю, ми уникли цього ризику", - сказав голова ФРС.
Міркуючи про монетарну політику влади в період Великої депресії, Бернанке заявив, що тоді ФРС "допустила дві помилки": дозволила грошовій масі різко скорочуватися і не запобігла краху банків. На захист нинішньої політики ФРС він сказав, що Федеральний резерв змушений "друкувати гроші", оскільки "економіка дуже слабка, а інфляція дуже низька". Разом з тим Бернанке заявив, що безробіття в Сполучених Штатах буде рости і перевищить нинішній рівень 8,1%, до того, як економіка країни почне відновлюватися.
Нагадаємо, не раніше як тиждень тому Бернанке заявив, що рецесія в США виявилася більш суворою, ніж очікувалося. За його словами, криза виявила "шокуючі проломи" у системі державного нагляду країни, а економіці, що різко скорочується, загрожують уповільнення зростання і напруга на фінансових ринках, що взаємно доповнюють один одного.
За даними Національного бюро економічних досліджень (NBER) США, економіка країни вступила в рецесію в грудні 2007 р. Саме це агентство дає офіційний висновок про циклічні зміни американської економіки. У методології бюро рецесія визначається як "період спаду економічної активності", причому у своїх розрахунках агентство виходить із широкого спектра індикаторів, а не тільки з валового внутрішнього продукту (ВВП), як це прийнято в технічних визначеннях рецесії.
За даними Мінторгу США, ВВП країни за підсумками 2008 р. виріс на 1,1%. Однак в IV кварталі 2008 р. було зафіксовано падіння ВВП на 6,2%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас