"Ъ": Газ просить на транспорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Газ просить на транспорт

Енергетика
665
Секретаріат президента вирішив залучити $4,62 млрд на модернізацію газотранспортної системи України (ГТС) у вигляді кредиту від європейських газових компаній. Як стало відомо, з такою пропозицією українська делегація має намір звернутися до них у Брюсселі 23 березня на конференції, яку секретаріат проведе разом з Єврокомісією. У відповідь "Газпром", що також претендує на участь у модернізації української ГТС, має намір виступити на цьому саміті з альтернативною пропозицією до інвесторів – профінансувати газопровід "Південний потік" в обхід України.
На запланованій на 23 березня в Брюсселі конференції з модернізації української газотранспортної системи, яку проведуть Єврокомісія і секретаріат президента, українська сторона запропонує європейським газовим компаніям прокредитувати модернізацію ГТС. "Це дозволить країнам Євросоюзу впливати на прийняття рішень, пов'язаних із транзитом російського газу через Україну, тому що вони будуть кредиторами, - пояснив Ъ уповноважений президента з енергетичних питань Богдан Соколовський. - Але про пряме управління ГТС не йдеться, закон це забороняє". За його словами, Україна також має намір просити допомоги європейських компаній в проведенні самої модернізації. Джерело Ъ, близьке до "Нафтогазу", говорить, що всього планується позичити $4,62 млрд на 10 років під 8-9% річних.
Газотранспортна система України належить державі та управляється "Укртрансгазом" – дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України". Містить у собі 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд кубометрів. Пропускна здатність системи на вході – 288 млрд кубометрів газу на рік, на виході – 175 млрд кубометрів, у тому числі в країни Євросоюзу – 141 млрд кубометрів.
Зараз модернізацією ГТС займається сам "Нафтогаз". Затверджена компанією програма модернізації і реконструкції газотранспортної системи України на 2007-2010 роки передбачає інвестиції в обсязі $4,8 млрд. Але в 2007-2008 роках на модернізацію було витрачено менше 10% від запланованої суми, говорить джерело в "Нафтогазі".
Європейські газові компанії можуть прокредитувати модернізацію ГТС, але, швидше за все, як і "Газпром", на умовах управління або володіння системою. "Про це вже заявляли E.O.N. Ruhrgas, ENI і Gas de France", - нагадує начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Дотепер влада заявляла про неприйнятність для України подібного співробітництва, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Андрій Селіваров. "Тому переговори, швидше за все, закінчаться нічим", - прогнозує він.
Ще однією перешкодою в досягненні домовленостей з європейськими трейдерами може стати російський "Газпром". У прес-службі російської монополії говорять, що заступник голови правління компанії Олексій Голубов, який візьме участь у майбутньому саміті, готовий обговорити надання допомоги в модернізації ГТС із боку Росії. Але інвестувати в реконструкцію українських газопроводів російська монополія згодна лише за наявності гарантії повернення капіталу, якою є виняткове створення консорціуму з управління ГТС, пояснило джерело в "Газпромі". Крім того, за словами співрозмовника, зараз монополія сама готова залучати фінансування європейських інвесторів для будівництва газопроводу "Південний потік", альтернативного українському.
В України залишається шанс залучити фінансування з альтернативних джерел. У п'ятницю голова Мінекономіки Богдан Данилишин і голова правління японської корпорації Sumitomo Мотоюкі Ока підписали меморандум, згідно з яким корпорація готова розглянути можливість виділення довгострокового кредиту на модернізацію української газотранспортної системи без будь-яких додаткових вимог щодо створення газотранспортного консорціуму. Переговори про це Кабмін веде із травня минулого року.
Олег Гавриш; Наталя Гриб
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас