Турчинов: позов "Газпрому" до "Нафтогазу України" в Стокгольмському арбітражі не має перспектив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: позов "Газпрому" до "Нафтогазу України" в Стокгольмському арбітражі не має перспектив

Енергетика
426
Розгляд в Стокгольмському арбітражі позову "Газпрому" до НАК "Нафтогаз" не матиме будь-яких перспектив.
Про це заявив сьогодні журналістам перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, коментуючи інформацію про відмову "Газпрому" відкликати позов із Стокгольмського арбітражу з претензіями до України щодо відшкодування збитків від втрат у зв'язку з відсутністю транзиту газу через територію України в січні 2009 р.
Він нагадав, що незалежні європейські спостерігачі від Єврокомісії, які були присутні в січні 2009 р. в Україні під час вказаних подій, не зафіксували фактів несанкціонованого відбору російського газу. "Для того, щоб Україна могла транспортувати російський газ, Росія повинна була його поставити", - підкреслив А.Турчинов.
На його думку, відмова "Газпрому" відкликати свій позов із Стокгольмського арбітражного суду – "це більше політичні дії, пов'язані з прагненням компанії підтримати своє європейське реноме".
Нагадаємо, що "Газпром" дотепер не відкликав прохання про арбітраж щодо транзиту російського природного газу через територію України. "Газпром" звернувся в ТПС 16 січня із заявою про порушення "Нафтогазом" договорів, які існували між компаніями, по транзиту газу. "Газпром" також звинуватив "Нафтогаз" в незаконному відборі газу з транзитних потоків.
"Газпром" просив зобов'язати відповідача повернути позивачеві відібраний газ (або його еквівалент) і стягнути збитки, які зазнав позивач.
Крім того, "Газпром" надіслав в Стокгольмський арбітраж додатковий лист з уточненням позовних вимог. Останній пункт в ньому виражається цифрою в 100 тис. євро.
6 березня "Нафтогаз" попросив ТПС відхилити прохання "Газпрому" у зв'язку з тим, що згідно з арбітражними умовами, на які посилається російська сторона, на досудове – мирове і взаємоприйнятне - вирішення суперечки між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" відведено 45 днів "з моменту виникнення суперечки", тільки після закінчення яких у випадку, якщо згода не досягнута, можливо, звернення до арбітражу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас