"Укрспирт" топить баласт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрспирт" топить баласт

Казна та Політика
1052
Державним концерном "Укрспирт" прийнято остаточне рішення про зупинку своїх збиткових заводів
В 2009 р. не будуть працювати ті підприємства, які закінчили 2008-й зі збитками. Спеціальна комісія концерну буде розробляти можливі шляхи вирішення заборгованості із заробітної плати на проблемних підприємствах.
На сьогоднішній день 68% прибутку концерну "Укрспирт" формують 10 заводів. Ще 10 заводів уже кілька років не виробляють продукцію, однак незважаючи на це, їх співробітникам нараховують повну заробітну плату, що збільшує борги концерну.
Як відзначають на підприємстві, склалася ситуація, у якій усі були ошукані: працівники не могли звільнитися і знайти собі іншу роботу, а держава одержувала борги. "Сьогодні є заводи, сумарна заборгованість яких перевищує їхню сукупну вартість включно з можливим прибутком у випадку роботи на кілька років наперед", - відзначають фахівці "Укрспирту".
За результатами 2008 р., 33 підприємства концерну - збиткові. 77% заборгованості концерну - це борги заводів, які вже давно не працюють. Сумарні збитки 10 підприємств, що найбільш погано спрацювали в минулому році, склали 41 млн. грн. "Це безперспективна заборгованість, але ніхто дотепер не міг цього визнати", - вважають в "Укрспирті".
Як вважає голова концерну Іван Яковець, навіть якщо сьогодні приймуть усі необхідні для розвитку галузі закони відносно біоетанолу, біопалива, технічного спирту, то ці збиткові заводи однаково не будуть мати майбутнього.
"Їх можна використовувати тільки як майданчики для будівництва нових високотехнологічних підприємств", - відзначає він. На його думку, рішення про скорочення виробництва харчового спирту повинне було бути прийняте ще 10 років тому, але всі говорили лише про алкоголь і приватизації.
Перелік виробництв, подальше функціонування яких керівництво "Укрспирту" вважає недоцільним, міститься в програмі реформування спиртової галузі на 2007-2011 рр. Минулого тижня Міністерство аграрної політики видало накази про ліквідацію обласних державних об'єднань спиртової і лікеро-горілчаної промисловості.
Як припускають експерти та учасники ринку, швидше за все діюче обладнання ліквідованих підприємств буде розподілено серед спиртзаводів-флагманів галузі і частково виставлене на продаж.
Як вважає директор з правових питань ЛГЗ "Хортиця" Геннадій Васюков, необхідно терміново приватизувати спиртову галузь. "Це єдиний правильний крок, який може вирішити існуючі проблеми", - відзначає він. За його словами, підприємства-банкрути, що приносять уже багато років збитки, було б правильно негайно винести зі списку підприємств, що не підлягають приватизації, і виставити на реалізацію.
Загальна потужність українських спиртових заводів становить 62,6 млн. дав. Обсяг внутрішнього ринку харчового спирту - 20-22 млн. дал. Потенційний обсяг експортних ринків, доступних для українських виробників, - близько 10 млн. дал. Державний концерн спиртової і лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" створений постановою Кабміну №701 від 29 червня 1996 р. "Про вдосконалення управління підприємствами спиртової і лікеро-горілчаної промисловості". До його складу входять близько 80 заводів.
У січні поточного року уряд доручив Мінагрополітики ліквідувати Київське обласне державне об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Київспирт". Після його ліквідації ліцензії на право оптової торгівлі етиловим спиртом, які раніше мало тільки київське підприємство, переходять до "Укрспирту".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас