Європейські індекси виросли в четвер 3-й день поспіль - на 1,5-2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси виросли в четвер 3-й день поспіль - на 1,5-2%

Фондовий ринок
78
Європейські фондові індекси зросли в четвер третю сесію поспіль на тлі зниження базової облікової ставки швейцарським центробанком, а також на позитивних корпоративних новинах, повідомило агентство Bloomberg
Dow Jones Stoxx 600 піднявся за підсумками торгів на 0,7%, за останні три дні його збільшення склало 5,6%.
ЦБ Швейцарії знизив ставку до 0,25% річних з 0,5%, а також почав скуповувати іноземну валюту з метою зупинити різке подорожчання швейцарського франка до євро.
Швейцарії загрожує найгірша рецесія з 1982 року, оскільки зростання курсу нацвалюти до євро підірвало конкурентноздатність швейцарського експорту, а попит на внутрішньому ринку залишається вкрай слабким.
Курс швейцарського франка до євро в результаті дій центробанку впав у четвер на рекордні з моменту введення єдиної європейської валюти в 1999 році 3,2% - до 1,5304 франка, до долара - на 3,5% - до 1,1967 франка.
Вартість акцій швейцарської Holcіm, третина виторгу якої припадає на країни Америки, підскочила на 6,3%. Папери Credіt Suіsse подорожчали на 2,4%.
"Тепер, коли ми бачимо, на яких низьких рівнях перебувають облікові ставки, інвестори зволіють інвестувати в акції, - зазначає керуючий OFІ Asset Management у Парижі Ліонель Ертен. - Останнім часом надходили гарні новини, а ритм появи поганих сповільнюється. Є можливість значного підйому ринку".
Ціна акцій Carrefour піднялася на 5,7%. Власник найбільшої в Європі мережі роздрібної торгівлі скоротив чистий прибуток в 2008 році на 45% на тлі уповільнення темпів зростання продажів і змушеного зниження цін слідом за конкурентами на французькому ринку.
Carrefour заявила про намір продовжити зниження цін, а також скоротити капітальні витрати цього року , щоб відновити темпи зростання продажів і впоратися з несприятливими умовами в економіці.
Папери Enel подорожчали в ході торгів на 7,7%. Італійська енергетична компанія збільшила чистий прибуток в 2008 році на 35% і оголосила про намір розмістити акції на суму близько 8 млрд євро, щоб залучити засоби для скорочення обсягу боргу. Борг Enel після покупки Endesa в 2007 році є найбільшим серед енергетичних компаній Європи - близько 50 млрд євро на 31 грудня минулого року.
Прибутки 280 компаній індексу Stoxx 600, що опублікували звітність за підсумками минулого кварталу, знизилися в середньому на 96%.
Ціна акцій Bulgarі опустилася на 7,2%. Італійський виробник ювелірних виробів скоротив чистий прибуток у четвертому кварталі на 89%, дивіденди - на 69%. Ювелірна компанія, третя у світі за обсягом продажів, у жовтні-грудні минулого року отримала чистий прибуток розміром у 5,7 млн євро проти очікуваних експертами 23,4 млн євро. Продажі ювелірних прикрас, основне джерело доходу компанії, скоротилися на 13%.
Вартість паперів K+S, найбільшого європейського виробника поташу, звалилася на 7,4%. Компанія прогнозує істотне зниження прибутку цього року через скорочення попиту.
Котирування акцій Xstrata й Antofagasta упали відповідно на 6,7% й 5% на тлі зниження цін металів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас