Соколовський закликає Кабмін юридично урегулювати розрахунки за фактично спожитий газ замість законтрактованого на 2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський закликає Кабмін юридично урегулювати розрахунки за фактично спожитий газ замість законтрактованого на 2009

Енергетика
293
Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський закликає Кабінет Міністрів юридично врегулювати намір Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" розрахуватися з російським "Газпромом" за фактично споживані обсяги природного газу в 2009 році, замість законтрактованих. Про це говориться в повідомленні прес-служби Президента.
Соколовський нагадав, що відповідно до контракту на постачання газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня (яким передбачений принцип оплати законтрактованих обсягів, незважаючи на обсяг споживання - "бери або плати") українська сторона в 2009 році зобов'язана заплатити російській стороні за 40 млрд. куб. м газу.
"Незважаючи на це, керівництвом українського уряду задекларовано необґрунтований і суперечливий з погляду міжнародного права намір розрахуватися тільки за 33 млрд. куб. м газу (прогноз фактичного імпорту російського газу)", - сказав він.
На думку Соколовського, офіційне врегулювання цього питання в контракті повинне було б стати пріоритетом для керівництва уряду, юристів і депутатів, які були причетні до підготовки і підписання газових контрактів від 19 січня.
Він прогнозує, що наступне зволікання Кабміном з офіційним і прозорим урегулюванням контрактних зобов'язань з оплати за фактично імпортований газ створює реальну загрозу появи наприкінці 2009 року серйозних боргових претензій до української сторони.
"Ці претензії можуть бути використані, зокрема, як додатковий потужний важіль зовнішнього політичного тиску на Україну в передвиборний період", - вважає вповноважений Президента.
Він підкреслив, що контракти, підписані 19 січня, не спростили, а навпаки - ускладнили відносини в газовій сфері з Росією, і тепер для врегулювання поточних питань необхідні щомісячні переговори між керівництвом "Нафтогазу" і "Газпрому".
Посилаючись на попередню інформацію, Соколовський повідомив, що під час переговорів, проведених на рівні господарюючих суб'єктів, у січні і лютому "Газпром" погодився на ігнорування принципу "бери або плати" і за цей період прийняв від "Нафтогазу" оплату скорочених на 1,5 млрд. куб. м обсягів імпортного газу.
При цьому, як підкреслює чиновник, офіційно російська сторона не підтвердила цієї норми на 2009 рік у цілому.
Як повідомляло агентство, "Нафтогаз" вчасно розрахувався з "Газпромом" за поставлений у січні і лютому газ.
При цьому в січні НАКом було імпортовано більше 500 млн. куб. м при законтрактованих 1 млрд. куб. м, а в лютому - близько 1 млрд. куб. м при законтрактованих 2 млрд. куб. м газу.
Оплата здійснювалася за фактично спожиті обсяги: у січні близько 200 млн. доларів, у лютому близько 310 млн. доларів.
Контрактом від 19 січня на постачання газу передбачений обсяг імпорту в 2009 - 40 млрд. куб м газу.
У лютому "Нафтогаз" направив лист в "Газпром" із пропозицією знизити обсяг закуповуваного газу з 40 млрд. до 33 млрд. куб м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас