Ціни на квартири в Києві знизились, досягнувши 1 965 дол./кв.м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на квартири в Києві знизились, досягнувши 1 965 дол./кв.м

Нерухомість
3062
За даними інформаційно-аналітичного порталу Канзас з 02 по 09 березня 2009 року індекс вартості вторинної житлової нерухомості Києва знизився на 36$/кв.м. Середня вартість житла опустилася до позначки 1 965 $/кв.м.
З настанням весни, пожвавлення на вторинному ринку житлової нерухомості столиці не відбулося. Кількість реальних угод як і раніше мізерно мала і, в основному, стосується найдешевших пропозицій. Так, за підсумками минулого тижня, середня вартість квадратного метра подешевшала ще на 1,8 %.
Зараз пропозиція на порядок вища від попиту, тому ціни на квартири будуть продовжувати потроху опускатися, втрачаючи щотижня 1-2% від вартості.
Індекс вартості є індикатором поточного рівня цін на житло. Він не відбиває ціну якоїсь конкретної квартири, а є загальноринковим показником. Зростання або зниження цього показника слугує індикатором підвищення або зниження загального рівня цін на житло в місті. А зміна ціни кожної окремої квартири є приблизно пропорційною зміні індексу вартості.
Другим показником, який розраховується для аналізу динаміки цін на ринку житла, є індекс цінового очікування. Цей показник має подвійний логічний зміст. З одного боку, це індикатор темпів зміни цін на ринку нерухомості (% на місяць), а з іншого - значення похідної індексу вартості.
Індекс очікування є єдиним на сьогоднішній день обґрунтованим математичним інструментом аналізу динаміки цін на ринку житла. Він допомагає відслідковувати приховані внутрішні процеси ринку нерухомості. Значення індексу дозволяють уявити темпи приросту цін на найближчі місяці. Індекс очікування слугує інструментом оцінки своїх дій з вкладення коштів, допомагає встежити за прихованими тенденціями, знаходити важливі закономірності ринку нерухомості. Підвищення індексу очікування дає підстави передбачати подальше підвищення цін на житлову нерухомість. Зниження індексу до нуля означає стабілізацію ринку, а негативне значення означає можливе зниження цін.
У цей час індекс цінового очікування вторинної житлової нерухомості Києва перебуває в негативній області і становить –1,8%. Таке значення є прямою передумовою до подальшого зниження цін на квартири.
Третім показником, що розраховується компанією "Канзас" для вторинного ринку нерухомості Києва, є індекс прибутковості. Цей індекс дозволяє проводити зручний моніторинг поточної прибутковості вкладень у нерухомість, не вдаючись до самостійних обчислень. Розрахунки індексу прибутковості здійснюються за новою методикою, яка дозволяє побачити місячну ставку прибутковості нерухомості, а саме, індекс прибутковості розраховується як сума приросту вартості квартири за минулий місяць і місячного доходу від здачі квартири в оренду. Індекс прибутковості за новою версією компанії "Канзас" виражається у відсотках за місяць.
Індекс прибутковості вторинного житла столиці за лютий 2009 року підвищився на 4,6%. Не дивлячись на це, він як і раніше перебуває в негативній області і становить -4,5%.
Компанія "Канзас" уже три роки здійснює розрахунки індексів нерухомості та аналізує їхню динаміку. Зараз у базі даних, на підставі якої будуються графіки індексів Києва з 2005 року, перебуває більше 331 тисячі оголошень про продаж квартир.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас