Яценюк: Масового повернення трудових мігрантів в Україну, викликаного кризою, не відбувається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Масового повернення трудових мігрантів в Україну, викликаного кризою, не відбувається

1058
Масового повернення українців - трудових мігрантів на Батьківщину, незважаючи на економічну кризу, не відбувається, заявив народний депутат, засновник міжнародного благодійного фонду "Open Ukraine" Арсеній Яценюк, виступаючи сьогодні на засіданні круглого столу на тему: "Хто і що очікує українського емігранта після його повернення?"
За словами А.Яценюка, українські трудові мігранти рівномірно розподілені між Росією та країнами Європейського Союзу, які з початком кризи почали програми повернення трудових мігрантів у країни проживання. "Парадоксально, але фактом є те, що, незважаючи на наявність таких програм, поки в Україні ми не відчуваємо серйозного припливу, серйозного повернення трудових мігрантів", - відзначив він.
Однією з головних причин цього, вважає А.Яценюк, є те, що українські трудові мігранти дуже професійні, легко адаптуються до умов країни проживання і дуже відповідальні. "Саме тому вони і далі знаходять собі роботу", - додав він.
На думку А.Яценюка, враховуючи нинішню статистику, є позитивом те, що процес масового повернення не почався, і українці залишаються працювати за кордоном. У той же час, він вважає за необхідне впровадити в державі програми соціально-економічної та духовної адаптації тих мігрантів, які повертаються додому.
"Ці люди, які повернулися або повернуться, потрібні Україні, як і Україна потрібна цим людям, оскільки іншої рідної землі в них немає. І ми зобов'язані зробити все для цих людей, як і для всього 46-мільйонного суспільства в цілому", - сказав А.Яценюк. За інформацією директора Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елли Лібанової, з початком кризи повернення працівників із країн Західної Європи взагалі припинилося. На її думку, це пов'язано з тим, що раніше люди заробляли певну суму, приїжджали в Україну і відкривали власну справу. Зараз, в умовах кризи, такої можливості немає. Відповідаючи на запитання журналістів, Е.Лібанова також висловила думку, що найближчим часом слід очікувати повернення трудових мігрантів з Росії, оскільки в'їхати в цю країну простіше, ніж у ЄС. Саме тому, вважає вона, у будь-якій країні Євросоюзу українські працівники будуть намагатися залишатися якомога довше.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас