Опитування: В існуванні корупції при наданні в оренду сільгоспземель впевнені 74% жителів 5 областей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування: В існуванні корупції при наданні в оренду сільгоспземель впевнені 74% жителів 5 областей

248
В існуванні корупції при наданні в оренду сільськогосподарських земель впевнені 74% жителів 10 районів Львівської, Чернівецької, Луганської, Харківської областей і Криму. Такі дані моніторингу, проведеного коаліцією громадських організацій "Прозора земля", озвучив координатор проекту в Сакському і Ленінському районах АР Крим Аркадій Шарапов.
За його словами, згідно з опитуванням 300 жителів районів, з 74% респондентів, впевнених у корупції при наданні сільгоспземель в оренду, 42% впевнені в існуванні корупції в процесі передачі земельних ділянок в оренду, 32% – у процесі передачі землі у власність, а навмисну непрозорість і закритість процесу надання земель в оренду 62% респондентів вважають найпоширенішим фактором для корупційних дій. При цьому 42% респондентів повідомили про факти вимоги хабарів з боку держслужбовців для надання в користування земель сільгосппризначення.
За результатами опитування, найбільша кількість випадків корупційних дій з надання в оренду і постійне користування земель сільгосппризначення зафіксована в Сакському районі Криму і Дьоргачівському районі Харківської області. За даними А.Шарапова, моніторинг показав, що існуючі джерела інформації (ЗМІ, веб-сторінки РДА, інформаційні стенди сільрад і РДА) не відповідають потребам користувачів про надання інформації про вільні земельні ділянки сільгосппризначення. Зокрема, 85% респондентів одержали інформацію про вільні ділянки під час особистих зустрічей зі службовцями. Більшість опитаних (62%) головною перешкодою при одержанні інформації про вільні земельні ділянки вважають недостатню прозорість і відсутність чіткого порядку в цій сфері.
За результатами опитування був підготовлений проект нормативно-правового акту "Методичні рекомендації "Порядок передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності", який переданий місцевим адміністраціям для впровадження. А.Шарапов відзначив, що для забезпечення доступу громадян до інформації про наявність вільних земельних ділянок аналітики проекту рекомендують: розширити посадові обов'язки співробітників районних відділів земельних ресурсів, створити єдиний електронний реєстр вільних земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розробити типове положення "Про інформування громадян місцевими державними адміністраціями про вільні землі державної власності".
У той же час для протидії корупції в земельних відносинах громадські діячі рекомендують підвищити матеріальну та суспільну відповідальність держслужбовців, забезпечити їхню публічну підзвітність, прийняти РДА нормативно-правовий акт, що регулює процес оформлення прав оренди на земельні ділянки через "єдине вікно".
Моніторинг дій органів місцевої державної влади та органів місцевого самоврядування за проектом "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції "Гідна Україна" коаліція громадських організацій "Прозора земля" (яка складається з 5 громадських організацій) проводила із серпня 2008 року по березень 2009 року в Ленінському і Сакському районах АР Крим, Сватівському районі Луганської області, Радехівському районі Львівської області, Валковському, Дьоргачівському, Куп'янському районах Харківської області, Глибоцькому, Заставневському і Сторожинецькому районах Чернівецької області. В опитуванні коаліції взяло участь 300 жителів даних населених пунктів.
Проект спрямований на просування регіональної і загальноукраїнської реформи зі зменшення рівня корупції в угодах із землями державної власності сільськогосподарського призначення. Зокрема, моніторинг був проведений щодо надання громадянам інформації про вільні земельні ділянки, надання в оренду і постійне користування (власність) земель державної власності сільськогосподарського призначення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас