Як не стати жертвою відео- і фотофіксації ДАІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не стати жертвою відео- і фотофіксації ДАІ

Казна та Політика
20231
У Києві значний обсяг штрафів виписується на підставі прихованої фото-відеозйомки співробітників ДАІ. Але навіть зараз такі методи не завжди законно виконуються стражами порядку на дорогах. У результаті, водій, що нічого не підозрює, стає легкою наживою для автоінспекторів.
Співробітників ДАІ, які у відкриту стоять "з фарою" для виміру швидкості на столичних дорогах побачиш не часто. Працівники жезла знайшли для себе непоганий варіант - фото і відеозйомка потенційних клієнтів і складання на підставі цього постанови про стягнення штрафу, яка відсилається потім за адресою власника авто. Найбільш популярна сума штрафу, яку доводиться оплачувати київським водіям, звичайно становить 300 гривень і найчастіше - за перевищення швидкості.
Але не всі водії знають, що фіксація правопорушень повинна проводитися за чітко визначеним порядком. Як правило, співробітники ДАІ базуються в таких місцях, де люди, що поспішають на роботу, після традиційної тягучки намагаються прискоритися на вільній ділянці дороги. Крім того, найчастіше автоінспектори зупиняють на узбіччі свої машини без розпізнавального забарвлення і держзнаків МВС і ДАІ.
Як запевнив начальник відділу зв'язків із громадськістю столичного ДАІ Євген Кравець, прихований контроль над дорожнім рухом проводиться цілком законно, згідно з наказом міністра МВС України №1111.
"Тому не слід лаяти працівників ДАІ за такі методи діяльності, і тим більше на них ображатися. Вони просто виконують свою роботу, згідно з наказом", - роз'яснив Кравець.
У той же час, у пункті 12.2. цього указу говориться про прихований нагляд даішников на службових авто без розпізнавальних знаків, але тільки під час руху в потоці машин. Виходить, дії міліціонерів із засідки неправомірні, а зібрані в такий спосіб дані не повинні бути використані в матеріалах адмінсправи.
Тим часом, серед водійської братій уже з'явилися неологізми, що смутно розбавили наш звичний лексикон. "Доярки" - співробітники Державтоінспекції, що звичайно підстерігають свою здобич на міжміських трасах, "листи щастя" - повідомлення від ДАІ із кругленькою сумою штрафу.
Щоб не стати легкою наживою для ДАІ, радимо кілька маленьких хитрощів:
- повідомлення про правопорушення приходить зі сповіщенням. Якщо його не приносить листоноша, за листом слід відправитися в поштове відділення. Якщо ви водій і не чекаєте ні від кого подібних листів, просто нікуди не ходіть. Через місяць ці листи вернуться в ДАІ;
- намагайтеся, по можливості, їхати в середині групи машин. "Візир" у такій ситуації на ваше авто не зреагує;
- співробітники Державтоінспекції мають право фіксувати правопорушення тільки в спеціально встановленій зоні спостереження. При цьому, на даній ділянці повинні бути встановлені відповідні попереджувальні знаки. Про це говориться в законопроекті №4137 "Про внесення змін в окремі законодавчі акти (щодо попередження про використання засобів фото- і відеоспостереження за учасниками дорожнього руху)";
- в "листі щастя" повинен бути зазначений і номер приладу, що зафіксував порушення, і відомості про інструктаж, який зобов'язаний пройти інспектор, що намагається вас оштрафувати. Якщо цього нема, постанову можна і потрібно оскаржити;
- зйомка може проводитися тільки з машини, що рухається, яка в жодному разі не може належати приватній особі (наприклад, тому ж інспекторові) - це може бути тільки службова машина ДАІ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас