За що звільнили головного наглядача НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що звільнили головного наглядача НБУ

Казна та Політика
5304
Банківська система минулого тижня одержала нового контролера: Олександра Киреєва на посаді директора дирекції банківського регулювання та нагляду НБУ змінив Василь Пасічник, що раніше очолював юридичний департамент центробанку.
Відставка Олександра Киреєва, якому відсторонення від банківського нагляду в минулий понеділок компенсували призначенням на посаду генерального директора Банкнотно-монетного двору НБУ, стала несподіванкою для більшості експертів.
Спостерігачі сьогодні виділяють дві основні версії кадрових перестановок. За однією з них, зло на Киреєві зірвав Президент, якому підіграв голова Нацбанку Володимир Стельмах.
За попередніми даними, минулого тижня глава держави під час сепаратних переговорів із прем'єром і банківським комітетом Верховної Ради вкотре підтримав Стельмаха, якого вже кілька разів намагалися зняти із займаної посади: він одержав статус недоторканного до кінця правління Віктора Ющенка.
Головним чином керівника нагляду дорікають у тому, що він барився з масштабним рефінансуванням банків у вересні-жовтні 2008 р.
Друга версія причини відставки Олександра Івановича повністю суперечить першій. Вона зводиться до того, що Віктор Ющенко вирішив допомогти Киреєву пересидіти кризовий 2009 р. у Банкнотно-монетному дворі і не заплямувати себе численними банкрутствами банків, які експерти прогнозують цього року.
Експерти вважають колишнього контролера серйозним претендентом на посаду голови НБУ після відставки Володимира Стельмаха: її прогнозують наприкінці 2009 р. – початку 2010 р. І не сумніваються, що відсторонення Киреєва від нагляду зіграє йому на руку, коли його стануть номінувати в головні банкіри країни.
Фінансисти впевнені, що зміна керівника наглядового департаменту не виллється в революцію в банківському секторі. Від Василя Пасічника, що змінив Олександра Киреєва, чекають чіткого виконання інструкцій правління НБУ.
"Я не збираюся реорганізовувати нагляд", – заявив він минулого тижня. Передбачається, що коником Василя Васильовича стане дистанційний нагляд за банками через кураторів НБУ, які вже введені в три фінустанови - Банк регіонального розвитку, Укргазбанк і Соцкомбанк.
За прогнозами, протягом березня-квітня нацбанківські куратори будуть введені ще у восьми-десяти фінустановах. Також від Василя Пасічника чекають більш оперативного введення тимчасової адміністрації в проблемних банках.
"Введення тимчасової адміністрації в банку, що зазнає труднощів з ліквідністю, з одночасним мораторієм на виконання всіх вимог з боку кредиторів і вкладників автоматично вирішує його проблему з пошуком нових або рефінансуванням старих джерел ресурсів хоча б на деякий час. Тому дана практика продовжиться", - доповнив його начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печеріцин.
Зараз тимчасові адміністрації працюють у дев'яти структурах: "Промінвестбанку", "Одеса-Банку", "Трансбанку", "Укрпромбанку", "Західінкомбанку", а також у банках "Надра", "Київ", "Національний кредит" і "Причорномор'я".
Поки експерти сумніваються в результативній роботі нацбанківських ставлеників. Очікується, що налагодити нормальну роботу за допомогою тимчасової адміністрації зможуть лише лічені фінустанови. Фінансисти впевнені, що розраховувати на більше можна лише за умови розгортання широкомасштабної програми підтримки знекровлених банків з боку держави.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас