Квіти виростять на коливаннях курсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квіти виростять на коливаннях курсів

1436
У вітчизняних квіткарів з'явилася можливість зайняти нові для себе ніші.
В Україні площі, зайняті під вирощування квітів, становлять 130 га. Це дає можливість вирощувати по чотири квітки на рік на кожного українця. Відсутня кількість квітів імпортується. Частка імпортованих троянд становить 20-30%, а гвоздик, хризантем і інших квітів доходить до 60-90%. За даними Союзу українських квіткарів (СУЦ), найбільші компанії в Україні, які займаються вирощуванням та імпортом квітів, це "Асканія-Флора" (22 га), "Камелія" (8 га), "Украфлора" (7 га), "Вікторія" (4 га), "Фрезія" (4 га) і "Євроторг" (2 га).
Президент СУЦ Ірина Слободянюк говорить, що цього року картина на квітковому ринку зміниться, зокрема, через коливання курсу валют: "Справа навіть не в тому, що курс долара і євро виріс, а в тому, що він постійно змінюється. За тиждень, поки квіти їдуть, вони встигають подорожчати. І тому імпортерові складно передбачити кінцеву ціну продукції, тому що курс купівлі євро може змінюватися щодня". Пані Слободянюк відзначає, що в попередні роки до 8 Березня обсяг імпорту збільшувався у два-три рази: "Фірма-імпортер увозила 15-18 фур квіткової продукції, а цього року ввезення скоротилося до п'яти фур".
Це підтверджують і самі виробники. "Квітів стали ввозити менше, і прибутки менші", - говорить менеджер миколаївської фірми-імпортера "Євроторг" Сергій Зінченко.
Тому виріс попит на українські квіти. Як повідомили "і" в "Камелії" і "Украфлорі", компанії працюють в авральному режимі.
У СУЦ вважають, що українські виробники переглянуть свій асортимент і будуть вирощувати ті квіти, які користуються попитом. Так, в Україні немає жодного підприємства, яке б займалося горшковою продукцією - у цьому сегменті 80% імпорту. "Після скорочення імпорту українські підприємці зможуть зайняти і цю нішу декоративно-квітучих рослин", - говорять у СУЦ. Малоймовірно, що найближчим часом будуть побудовані нові тепличні комплекси - 1 га теплиць під ключ коштує EUR1,5 млн.
Також експерти та учасники ринку відзначають ціноформувальні нюанси. Проблема в кінцевому продавці, який закладає в ціну, крім амортизації (псування квітки, зів'янення), свій надприбуток. "Важливо, щоб квіти продавалися протягом усього року, а не тільки до свят. Тоді продавці не будуть підвищувати ціну на 150-200%", - резюмує Ірина Слободянюк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас