Інвестори не відкидають падіння індексів у США до нових мінімумів, але сподіваються на краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори не відкидають падіння індексів у США до нових мінімумів, але сподіваються на краще

Фондовий ринок
161
Американські фондові індекси завершили зниженням четвертий тиждень підряд, Dow Jones Industrial Average опустився нижче рівня 7000 пунктів уперше з 1997 року, Standard & Poor's 500 упав нижче 700 пунктів уперше з 1996 року. Більшість інвесторів сподівається на те, що індекси стримаються на цих рівнях, однак задаються питанням, наскільки далеко може зайти їхнє зниження, пише газета The Wall Street Journal.
Аналітики знижують прогнози корпоративних прибутків, надії інвесторів на швидке відновлення економіки слабшають, думка, що здавалась раніше неймовірною, про те, що Dow Jones може повернутися до рівня 5000 пунктів, а S&P 500 - до 500 пунктів виглядає вже менш неправдоподібною.
S&P 500 не опускався нижче 500 пунктів, а Dow Jones - нижче 5000 пунктів з 1995 року.
Експерти та інвестори, що відслідковують котирування акцій, історична поведінка ринків і цінові тренди, в основному прогнозують, що ринок зможе уникнути падіння індексів до цих мінімумів, визнаючи, однак, що в нинішній ситуації можливо все.
Аналітик Goldman Sachs Девід Костін у лютому представив три різні сценарії для індексу S&P, включаючи "ведмежий сценарій", у рамках якого цей індикатор може опуститися до 400-500 пунктів. Незважаючи на заяву експерта про те, що він не очікує падіння індексу до таких рівнів, деякі інвестори, за його словами, "вважають цю ситуацію можливою".
Середній прогноз прибутку для компаній індексу S&P 500 на 2009 рік у цей час становить $64 на акцію в порівнянні з $113 на акцію у квітні минулого року. Аналітики Goldman прогнозують цей показник на рівні $40 на акцію в порівнянні з $53 на акцію, що очікувалися ще наприкінці лютого. Прогноз Bank of America Merrill Lynch становить $46, Citigroup - $51.
При показнику $64 на акцію, коефіцієнт відношення ціни акцій індексу S&P до очікуваних прибутків рівний 11, при $40 на акцію - 17. Згідно з даними Goldman, у період "ведмежого" ринку в 1974 році дно було досягнуто в той момент, коли цей коефіцієнт становив 11,3, під час економічного спаду в 1982 році цей індикатор опускався до 8,5. Коефіцієнт 10 при прогнозах прибутку $40-50 на акцію відповідає значенню індексу на рівні 400-500 пунктів, відзначають експерти.
Згідно з іншим сценарієм Д.Костіна, S&P залишиться на рівні 650-750 пунктів і, можливо, підніметься до 940 пунктів під кінець року.
Побоювання, пов'язані з тим, що фондовий ринок продовжить падати, негативно позначаються на довірі інвесторів, відзначає президент і головний інвестиційний директор Silvant Capital Management Кріс Гуінтер. За його словами, без чітких сигналів того, що урядові заходи щодо стимулювання економіки і програми порятунку працюють, в інвесторів немає стимулів для купівлі акцій.
Експерти Silvant прогнозують, що S&P стримається в діапазоні від 650 до 750 пунктів, однак вважають його зниження до 500 пунктів можливим, відзначає К.Гуінтер.
На думку головного економіста J.P. Morgan з американських ринків Томаса Лі, падіння S&P до рівня 500 пунктів "буде означати, що ми близькі до ситуації квітня 1932 року - фінальної фази "ведмежого" ринку".
За період з 8 квітня по 8 липня 1932 року індекс упав на 34% - це лише трохи більше від того, що необхідно зараз для досягнення індексом S&P 500 значення 500 пунктів.
Експерт очікує, що фондовий ринок досягне свого дна в середині 2009 року, у цей же час економіка продемонструє найнижчий рівень ділової активності. Згідно із прогнозом Томаса Лі, під кінець року індекс може піднятися до 1100 пунктів.
У цей час заходи, що вживаються урядом США, роблять малоймовірним настільки ж значне падіння ринку, як те, яке спостерігалося в період Великої депресії, вважає професор економіки Stern School of Business при Нью-Йоркському університеті Ричард Сілла.
"Деякі говорять про те, що заходи, що вживаються урядом, поки не працюють, і відзначають певні помилки, але я хочу сказати, що ситуація могла б бути набагато гіршою", - говорить Сілла. На його думку, фондові індекси ще не досягли своїх мінімумів, і дно для Dow Jones перебуває на рівні близькому до 6000 пунктів.
Кілька аналітиків, що відслідковують цінові тренди акцій за допомогою технічних індикаторів, вважають, що індекси можуть упасти набагато нижче. "Шанси на те, що ринок продовжить рух униз, дуже високі", - вважає головний стратег Bell Curve Trading Білл Стразулло.
Статистичні дані щодо економіки США, які будуть опубліковані на цьому тижні, покажуть чергове падіння роздрібних продажів, а також скорочення дефіциту торговельного балансу США в січні, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
Як очікується, роздрібні продажі в США в лютому знизилися на 0,5% у зв'язку зі зростанням безробіття в країні. Цей показник падає сьомий місяць із восьми.
Негативне сальдо балансу зовнішньої торгівлі США, згідно із прогнозом аналітиків, скоротилося в січні до $38 млрд - мінімального рівня більш ніж за шість років, з $39,9 млрд у грудні 2008 року. Ці дані будуть опубліковані міністерством торгівлі США 13 березня о 15:30.
У зв'язку з падінням цін на житло і зростанням безробіття американці змушені робити покупки в найбільш дешевих магазинах, а також відкладати придбання дорогих товарів, таких як автомобілі, відзначають експерти.
"Проблеми приходять із усіх боків, - говорить економіст Credit Suisse Holdings у Нью-Йорку Джонатан Базіл. - Тривала втрата робочих місць, а також скорочення зарплат службовців впливають на споживчі очікування".
Дані міністерства праці, опубліковані минулого тижня, показали збільшення безробіття в США в лютому до 8,1% - максимального рівня із грудня 1983 року. Кількість робочих місць скоротилася минулого місяця на 651 тис., в останні три місяці втрати американського ринку праці перевищують 600 тис., така ситуація зафіксована вперше з 1939 року.
Програма підтримки економіки, розроблена президентом США Бараком Обамою, передбачає створення або збереження порядку 3,5 млн робочих місць. Тим часом, американська економіка втратила вже 4,4 млн робочих місць із моменту початку рецесії в грудні 2007 року.
Роздрібні продажі без урахування автомобілів, як очікується, знизилися минулого місяця на 0,1%. Міністерство торгівлі США оприлюднить ці дані 12 березня о 15:30.
Тривале погіршення ситуації справляє свій вплив на довіру американців до економіки країни. Згідно із прогнозом експертів, споживча довіра в США в березні впала до мінімального з 1980 року рівня. Індекс, що розраховується Мічиганським університетом, опустився в цьому місяці до 55 пунктів у порівнянні з 56,3 пункту місяцем раніше. Ці дані будуть опубліковані 13 березня о 17:00.
У п'ятницю о 15:30 міністерство праці оприлюднить інформацію про зміну імпортних цін у США в лютому. Як очікують експерти, вартість імпорту опустилася сьомий місяць підряд - на 1,1% до березня і на 12,5% у річному вирахуванні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас