Експерт: Україна - жертва світової кредитної експансії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна - жертва світової кредитної експансії

Казна та Політика
1598
Україна стала жертвою кредитної експансії з боку світової фінансової системи. Так вважає академік НАН України, директор Інституту економіки і прогнозування Валерій Геєць.
За його словами, світова фінансова система ще з 70-х років ХХ століття напрацювала низку механізмів, які давали їй можливість скористатися зростанням доходів усередині кожної країни.
"Світова фінансова система продукувала грошей стільки, скільки їй потрібно для одержання прибутку. Цей процес почався з 70-х років, коли піднялися ціни на нафту, і гроші за неофіційною домовленістю лягали в банки США. Механізм запрацював і почав охоплювати інші країни. Тобто ми стали черговою "жертвою" кредитної експансії на території України, яка наклалась на наші внутрішні проблеми", - пояснив учений.
Він відзначив, що така експансія могла тривати ще рік або два, якби у світовій фінансовій системі не відбулася криза і трильйони доларів не згоріли, почавши формувати світовий процес скорочення попиту.
"Ми б і далі реструктуризували свої зобов'язання, позичали додаткові кошти. Зауважте, це вже працювала не держава! Борг держави в 2008 році становив близько 12% від ВВП - у десятків країн цей показник набагато вищий! Уся економічна система, увесь корпоративний, банківський бізнес включилися в процес, спровокований державою. Яка в 2004-му почала розкручувати в країні спіраль доходів", - відзначив він.
При цьому вчений підкреслив, що вже в 2006 році держава далеко не повністю контролювала ситуацію.
"Було зрозуміло, що споживче кредитування слід обмежити, але спробуйте це зробити, якщо всі хочуть: одні - заробляти на кредитах, інші - швидко одержати ці кредити", - сказав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас