Фондові ринки Азії падають у п'ятницю на побоюваннях погіршення економічної ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки Азії падають у п'ятницю на побоюваннях погіршення економічної ситуації

Фондовий ринок
83
Фондові майданчики Азіатсько-Тихоокеанського регіону демонструють падіння в п'ятницю на побоюваннях погіршення економічної ситуації в регіоні та очікуваннях подальших збитків фінкомпаній, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, втратив з відкриття торгів 1,6%. Зниження за підсумками тижня складе близько 4,3%, прогнозують експерти, що доведе падіння показника за останні 12 місяців до 50%.
Японський індекс Nikkei 225 опустився з відкриття сесії на 2,9%. Гонконгський Hang Seng понизився на 1,2%. Зниження продемонстрували всі відкриті для торгів ринки АТР, крім Тайваню.
"Люди все ще не усвідомили всю глибину фінансової кризи, - говорить Йосінорі Нагано, старший аналітик Daiwa Asset Management Co., активи якого перевищують $96 млрд. - Якщо регулятори будуть оцінювати активи банків за більш строгими правилами, багато компаній можуть фактично стати неспроможними".
Котирування акцій найбільшого по капіталізації банку Європи HSBC Holding Plc, що також веде операції в США і АТР, знизилися на 2,1% після того, як CLSA Asia-Pasific Markets урізала оцінну вартість його паперів більш ніж у півтора рази, а курс акцій Citi опустився нижче $1 уперше в історії.
У ході торгів у США в четвер цінні папери банківської групи Citi подешевшали до 97 центів за акцію в результаті втрати довіри інвесторів. На закриття торгів акції відіграли падіння до $1,02.
"Падіння Citi нижче $1 за акцію говорить про те, що ми усе ще далеко від виходу зі світової фінансової кризи, що почалася у США", - зазначає старший аналітик Mitsubishi UFJ Asset Management Co. Кійосі Ісігане.
Ціна акцій найбільшого банку Японії з ринкової капіталізації Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. упала на 4,3%. Другий за величиною банк країни Mizuho Financial Group Inc. також втратив 4,3% вартості паперів.
Заступник глави Банку Японії Хірохіде Ямагуті заявив у п'ятницю, що ЦБ, можливо, розширить програму покупки корпоративних облігацій у фінкомпаній, щоб запобігти дефіциту кредитування в умовах поглиблення рецесії.
Курс акцій другого за величиною автовиробника Японії Honda Motor звалився на 5,3% на тлі подорожчання ієни до долара США. Компанія одержує більше половини виторгу в країнах Північної Америки. Папери найбільшої автомобільної компанії світу Toyota подешевшали на 3%.
"Слабка ієна підтримувала японський фондовий ринок, але тепер ця тенденція зникла", - прокоментував Кійосі Ісігане. У ході торгів у четвер ієна подорожчала до 97,72 за долар з рекордного мінімуму за 4 місяці, 99,68 ієни. До 8:30 мск у п'ятницю курс ієни піднявся до 98,19 за долар, і експерти очікують, що акції японських експортерів частково відіграють падіння до закриття торгів.
Ринкова вартість провідної гірничодобувної компанії світу BHP Billiton Ltd. упала на торгах у Сіднеї в п'ятницю на 2,9% через зниження цін на нафту і метали. Індекс шести основних металів опустився в четвер уперше за 3 дні - на 1,6%. Банк Merrill Lynch урізав прогноз прибутку BHP через зменшення вартості металів.
Котирування цінних паперів найбільшої нафтовидобувної компанії Японії Inpex Corp. знизилися на 3,6% після того, як нафта подешевшала на 3,9%, до $43,61 за барель, на торгах у Нью-Йорку в четвер. Китайська Cnooc Ltd. втратила 3% капіталізації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас