Яценюк: На українському газовому ринку зараз діють 2 посередники - "Газпром" і дніпропетровський "Тандем" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: На українському газовому ринку зараз діють 2 посередники - "Газпром" і дніпропетровський "Тандем"

Енергетика
2152
Поряд з посередником на українському газовому ринку, яким після швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo (RUE) став безпосередньо російський "Газпром", є ще один – дніпропетровська компанія "Тандем", заявляє народний депутат Арсеній Яценюк (НУ-НС).
"Замість існуючого раніше виник новий посередник в особі російського "Газпрому". Більше того, я недавно повернувся з Івано-Франківська, де мені розповіли: виявляється, є ще одна компанія, яка продає газ на території України, – якась "Тандем", яка зареєстрована, здається, у Дніпропетровську", - сказав він в ефірі "5 каналу" у четвер увечері.
А.Яценюк також висловив здивування тим, що у Верховній Раді не підтримують його законопроект, яким пропонується Національну акціонерну компанію (НАК) "Нафтогаз України" на певний час зробити монопольним постачальником і продавцем газу в Україні.
За словами А.Яценюка, через два місяці перед Україною постане жорстка проблема платежів за споживаний російський газ. "Я не виключаю, що частина того російського кредиту, який гіпотетично повинні одержати, повинна була використовуватися для погашення газового боргу України. Через два місяці Україна буде споживати саме російський газ - сьогодні ми його практично не споживаємо (використовуємо газ зі сховищ – ІФ)", - підкреслив він.
Депутат підкреслив, що український уряд і Міністерство фінансів повинні бути готові до того, що прострочення оплати за російський газ буде означати дискредитацію України на зовнішньому ринку, "буде підірвана довіра до України європейців".
Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляла, що надання 25% українського ринку компанії "Газпром збут Україна" є компромісом з російською стороною, який допоміг вилучити "УкрГаз-Енерго" з українського ринку. Прем'єр категорично відкидає, що "Газпром збут Україна" є посередником на українському газовому ринку. "В 2008 році "Газпромзбут" продав українській промисловості близько 3 млрд. кубометрів газу замість 32, якими оперувало "УкрГаз-Енерго". Цього року, я думаю, вони і цього не продадуть", - сказала Ю.Тимошенко в січні тижневику "Дзеркало тижня".
А.Яценюк вибраний у парламент за списком блоку "Наша Україна - Народна самооборона". Очолював парламент із грудня 2007 року до листопада 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас