Названі топ-5 найбільш затребуваних професій в умовах кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названі топ-5 найбільш затребуваних професій в умовах кризи

Казна та Політика
14830
Криза усе більш негативно відображається на рівні безробіття в країні. Тільки за офіційними даними на початок 2009 р. без роботи залишилося не менше 900 тисяч людей, що становить більше 3% усіх працездатних українців. Як вважають фахівці, цифри, що відображають реальну ситуацію, більші у два-три рази. І все-таки, незважаючи на загальний стан справ, залишаються професії, які, користуються в роботодавців зростаючим попитом. Експерти порталу rabota.ua склали список з п'яти найбільш затребуваних спеціальностей.
1.Менеджери із продажу
Із січня цього року попит на представників цієї професії збільшився приблизно на 18%. Пов'язано це з тим, що, "професійні менеджери із продажу приносять прибуток, який дозволяє покривати витрати на утримання компанії, персонал, виплату кредитів і розвиток бізнесу", - говорить Людмила Корчак, старший фахівець із підбору персоналу ЗАТ "УРС". При цьому компаніям необхідні саме професіонали, здатні заробляти в нових жорстких умовах - сьогодні співвідношення відсотка від продажів і ставки в менеджерів не 50% на 50%, як було ще у вересні минулого року, а в найкращому разі 90% на 10%. Або ж дохід менеджера повністю залежить від його виторгу. Середня зарплата фахівця сьогодні становить від 1,5 до 4 тис. грн. на місяць.
2.Кризові менеджери, керівники компаній
Цих професіоналів на ринку дуже мало, не більше однієї людини на 250 компаній, чим, почасти, і обумовлюється 15% зростання попиту на них з початку року. Характеризуються вони авторитарним стилем керування і, приступаючи до роботи, гарантують, що виведуть компанію зі складного становища. Як правило, свої вміння вони напрацювали за останні 5-7 років, стаючи керівниками фірм, що переживають падіння прибутку. "Як варіант, зустрічаються і топ-менеджери, що одержали досвід у кризові 90-і роки", - розповідає Михайло Позняков, директор з персоналу торговельної мережі "Дім Злата". Оплата їх праці залежить від розміру компанії, що рятується, - від 10 до 100 тис. грн. щомісяця.
3.Юристи
У цілому потреба в послугах юристів збільшилася з початку січня на 12%, що обумовлюється трьома причинами. По-перше, число скорочень зросло на 10-15%, що спричинило збільшення кількості позовів від звільнених до компаній-роботодавців і викликало потребу останніх у юридичному захисті. По-друге, невидача депозитів привела до того, що вкладники стали все частіше вимагати гроші через суд, вдаючись до допомоги юристів. І по-третє, криза спричинила часті випадки банкрутства фірм, які також найчастіше не обходяться без юридичного супроводу. Цілком можливо, попит на юристів виросте вже в березні-квітні ще на 10-15%, що буде пов'язано з наміченими актами злиття і поглинання компаній. Оплата праці фахівців становить 3,5-6 тис. грн. на місяць.
4. Колектори
Колектори - фахівці, що займаються поверненням невиплачених кредитів з боржника Про цю професію півроку тому ніхто і не чув, проте, уже за останні два місяці попит на неї виріс на 8%. Це пояснюється кількістю, що збільшилася, колекторський компаній - тільки в Києві із грудня цього року їх стало на 50% більше. Дефіцит співробітників вони відчувають досить гостро, тому що їх ніде спеціально не готують: це повинні бути люди зі знанням нюансів фінансової сфери і досвідом роботи в силових структурах. Сьогодні колектори діляться на тих, хто "обробляє" боржника по телефону, і тих, хто спілкується з ним особисто. Щомісячна зарплата перших становить приблизно 2-2,5 грн., других удвічі більше - 4,5-5 тис. грн.
Варто відзначити, що буквально три-чотири місяці тому поширення стала набувати професія антиколектора, завдання якого полягає в захисті клієнта від неправомірних дій колекторів. Оплата їх праці дорівнює в середньому 3-3,5 тис. грн. на місяць.
5.Внутрішні аудитори
Попит на цих фахівців, що збільшився із січня на 6%, обумовлений їхніми обов'язками - контролем над прибутком і видатками компанії, складанням бюджету та аналізом ефективності його виконання. Якщо ще наприкінці осені внутрішні аудитори наймалися в основному великими фірмами, що готуються до умов жорсткої економії (приблизно 70% наймачів), то вже на початку 2009 р. до їхніх послуг стали вдаватися і середні компанії (близько 30%). Зарплата цих фахівців залежить від їхніх знань міжнародних стандартів фінансової звітності IAS, IFRS і від наявності в компанії-наймача іноземного капіталу. У середньому оплата коливається на рівні від 6 до 15 тис. грн.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас