Падіння ВВП єврозони в IV кварталі склало 1,5%, ставши максимальним з 1995 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння ВВП єврозони в IV кварталі склало 1,5%, ставши максимальним з 1995 р.

Казна та Політика
109
ВВП єврозони знизився в четвертому кварталі 2008 року на 1,5% до попереднього кварталу, що стало максимальним падінням з початку відстеження цих даних в 1995 році, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на переглянуті дані Статистичного управління Євросоюзу.
Результат збігся як з попередньою оцінкою, так і із прогнозом аналітиків.
У той же час оцінка скорочення економіки єврозони в порівнянні із четвертим кварталом попереднього року була переглянута в гірший бік - ВВП регіону знизився на 1,3%, а не на 1,2%, як повідомлялося раніше. При цьому експерти не очікували зміни в порівнянні з попередніми даними.
Обсяг інвестиційних видатків зменшився в минулому кварталі на 2,7%, споживчих видатків - на 0,9%. Падіння цих показників також стало максимальним з 1995 року.
Експорт скоротився на 7,3%, імпорт - на 5,5%.
Європейська економіка переживає період найглибшої рецесії із часів Другої світової війни, багато великих компаній регіону фіксують збитки. Європейський центральний банк (ЄЦБ), який, як очікується, знизить базову процентну ставку в четвер на 0,5 процентного пункту, зустрічається з усе більш значним тиском і імовірно, продовжить цикл скорочень ставки в майбутньому.
"Слабка економічна статистика підкреслює терміновість і необхідність звернення ЄЦБ до додаткових нетрадиційних інструментів, - відзначає головний економіст по європейських ринках Fortis Bank в Амстердамі Нік Куніс. - Ми близькі до кінця дороги для традиційної грошово-кредитної політики".
ЄЦБ знизив ставку вже на 2,25 процентного пункту з початку жовтня минулого року.
Згідно із прогнозом Міжнародного валютного фонду, темпи глобального економічного зростання цього року складуть лише 0,5%, ВВП єврозони знизиться на 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас