Кабінет міністрів знайшов кошти для "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабінет міністрів знайшов кошти для "Нафтогазу"

Казна та Політика
1199
Уряд настільки впевнений у виконанні річного плану доходів держбюджету, що готовий збільшити його ще на 7,7 млрд грн. Кабінет міністрів запропонував направити 6,1 млрд грн на компенсацію НАК "Нафтогаз України" різниці в цінах закупівлі імпортного газу і його продажу бюджетним і комунальним установам, а 1,6 млрд грн - на видобуток нафти і газу. Джерелом грошей для НАК стане ПДВ із газу, завезеного "у минулі періоди". У світлі протистояння Кабміну і СБУ експерти називають такі доходи сумнівними.
Учора Верховна рада оприлюднила законопроект Кабміну №4151 "Про внесення змін у закон 'Про держбюджет на 2009 рік'", згідно з яким доходи і видатки бюджету планується збільшити на 7,73 млрд грн - до 246,661 млрд грн і 275,096 млрд грн відповідно. З них левову частину - 6,111 млрд грн - Кабмін направить на компенсацію різниці в цінах закупівлі імпортного газу НАК "Нафтогаз України" і його реалізації комунальним і бюджетним установам.
Враховуючи, що вартість газу для підприємств теплокомуненерго планується залишити незмінною (593,45 грн за тисячу кубометрів), компенсація повинна скласти 6,94 млрд грн, а не 1,613 млрд грн, як закладено в бюджеті. Обсяг покриття різниці при поставках газу бюджетним установам, які купують газ по 2025,25 грн замість планованих 1273 грн, складе 784,61 млн грн. Поправки розроблені на вимогу Ради національної безпеки та оборони, висунуту 11 лютого.
Ще 1,619 млрд грн уряд планує витратити на "активізацію розвідки і збільшення видобутку власних енергоносіїв" - нафти та газу. Фінансуватися нова бюджетна програма буде за рахунок введення двопроцентної цільової надбавки до вартості реалізації нафтопродуктів для всіх споживачів (1,058 млрд грн) і надбавки до тарифу на газ для бюджетних установ і промислових підприємств (560,84 млн грн). Ще місяць тому прем'єр-міністр Юлія Тимошенко кошти від двопроцентної надбавки обіцяла направити на здешевлення відсотків по кредитах для енергозберігаючих проектів.
Тим часом міністр із питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, незважаючи на рішення Кабміну, буде і далі ініціювати введення енергозберігаючої надбавки на газ, який через теплокомуненерго поставляється населенню. "З надбавкою ми зможемо вводити енергозберігаючі технології, а виходить, скоротимо і споживання газу побутовими споживачами", - вважає міністр.
Головним джерелом компенсації НАК "Нафтогаз України" стане сума "не менш ніж 5,5 млрд грн", яку Кабмін очікує одержати від Держмитниці за рахунок збільшення відрахувань ПДВ при митному оформленні газу, завезеного на територію України "у минулих періодах". Ще 200 млн грн ПДВ повинна зібрати Державна податкова адміністрація, а 411,28 млн грн як податковий борг і розстрочку зі сплати податку на прибуток перерахує НАК.
"Замість того, щоб витрачати більше 6 млрд грн бюджетних коштів на компенсації, потрібно було переводити організації на енергозберігаюче обладнання, яке б окупилося за два-три роки", - вважає Олексій Кучеренко. З імпортного газу за два місяці вже отримано 4,114 млрд грн. При цьому, за даними, з газу минулих періодів у січні заплачено 1,86 млрд грн, а в лютому - 1,5 млрд грн.
Член комітету Верховної ради з питань бюджету Олександр Чорноволенко (Наша Україна-Народна самооборона) впевнений, що коаліція зобов'язана підтримати зміни в бюджет, тим більше що вже знайдені джерела покриття видатків. "Це дозволить розрахуватися з боргами НАК, а з іншого боку - планувати інвестиції в виробництво. Джерела реальні закладені, адже розмитнений газ - реально існуючий газ", - говорить депутат.
Втім, експерти називають ці джерела сумнівними. Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин відзначає, що юридично ситуація з розмитненим газом ще не вирішена, тому планувати відрахування ПДВ не варто: "Якщо суд визнає, що розмитнення незаконне, то ПДВ доведеться повертати разом зі штрафними санкціями, за що заплатить бюджет". А шляхом списування боргів НАК "Нафтогаз України" Кабмін намагається повернутися до системи взаємозаліків, у результаті яких "живих" грошей у бюджеті не буде, побоюється генеральний директор Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас