Індекси Європи виросли в середу на очікуванні заходів КНР, стрибок Stoxx 600 був рекордним цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси Європи виросли в середу на очікуванні заходів КНР, стрибок Stoxx 600 був рекордним цього року

Фондовий ринок
64
Європейські фондові індекси зросли в середу на 3,8-5,4% слідом за підвищенням котирувань акцій сировинних компаній, обумовленим очікуваннями, що Китай може вжити додаткових заходів для стимулювання економіки, повідомило агентство Bloomberg.
Значення Dow Jones Stoxx 600 збільшилося за підсумками торгів на 3,9%, що стало максимальним стрибком цього індикатора в 2009 році - до 167,62 пункту.
В четвер прем'єр Вень Цзябао оголосив про намір "значно збільшити" державні вкладення в економіку. За словами китайського прем'єра, "необхідно проводити активну фінансову політику. У зв'язку із цим потрібно значно збільшити державні вкладення, що є найдієвішим і ефективним заходом поряд з іншими заходами щодо розширення внутрішнього попиту".
Вартість паперів найбільших гірничодобувних компаній світу BHP Billiton і Rio Tinto підскочила на 10%. Ціна паперів Xstrata, виробника кольорових металів і вугілля, злетіла на 9,2%.
Кольорові метали подорожчали на очікуваннях збільшення попиту з боку КНР після початку реалізації пакета заходів із стимулювання економіки.
Котирування паперів Volkswagen, найбільшого закордонного виробника автомобілів у Китаї, зросли на 6,8%.
Акції французької Vinci подорожчали на 11%. Найбільша у світі будівельна компанія збільшила чистий прибуток в 2008 році на 9,4%.
Ціна паперів Standard Chartered піднялася на 12% після того, як аналітики UBS покращили рекомендації для них до "купувати" з "нейтрально" завдяки гарній звітності британського банку за минулий рік. Доналоговий прибуток банку торік виріс на 19% і склав рекордні $4,8 млрд.
Вартість акцій France Telecom збільшилася на 2,8%. Компанія, яка є третім за величиною оператором зв'язку в Європі, заявила про намір збільшити розмір дивідендів за підсумками минулого року до 1,4 євро на акцію в порівнянні з 1,3 євро на акцію в 2007 році. Виторг France Telecom склав 53,49 млрд євро, що виявилося краще очікувань експертів на рівні 53,4 млрд євро.
Проте, прибутки 245 компаній з індексу Stoxx 600, що опублікували звітність за підсумками минулого кварталу, упали в середньому на 91%, свідчать дані Bloomberg.
Котирування паперів Zurich Financial піднялися на 5,6% після того, як аналітики JPMorgan підвищили рекомендації для паперів до "вище ринку".
"Zurich Financial зараз є нашим фаворитом з трьох причин: компанія скорочує видатки, її операційний прибуток підтримується доходами перестрахувального бізнесу, крім того, вона має сильні позиції в страхуванні, без урахування страхування життя", - говориться в повідомленні JPMorgan.
Папери Metro AG подорожчали на 4,2%. Експерти Bank of America підвищили рекомендації для акцій німецького рітейлера до "купувати", зазначивши, що побоювання, пов'язані з діяльністю компанії в Східній Європі, є "перебільшеними".
У той же час вартість акцій Adecco упала на 3,3%. У четвертому кварталі минулого року провідна рекрутингова компанія світу зафіксувала чистий збиток через списання активів на 116 млн євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас