Індекс ПФТС демонструє підвищену збудливість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС демонструє підвищену збудливість

Фондовий ринок
174
Індекс ПФТС у понеділок установив черговий річний мінімум, упавши на 2,82% (5,96 пункту) - до позначки 205,51 пункту, що відповідає значенню грудня 2004 р.
За словами аналітика ГК "ТЕКТ" Андрія Заріпова, протягом торговельної сесії зниження котирувань більшості ліквідних паперів досягало більш ніж 6-7%. Схожий настрій панував і на світових європейських майданчиках, індекси яких поповзли вниз. При цьому активність учасників фондового ринку практично була відсутня - обсяг угод з акцій склав близько 5,4 млн. грн.
"Більше за всіх в індексному кошику втратили котирування акцій "Укрнафти" (-7,02%), "Центренерго" (-6,45%), "Мотор Січ" (-6,41%) і Укрсоцбанку (-6,04%),- зазначив Заріпов.- При цьому найбільше привабливими були акції "Дніпроенерго" (0,3 млн. грн.), "Укрнафти" (0,28 млн. грн.), "Центренерго" і "Західенерго" (0,18 і 0,12 млн. грн. відповідно)".
"Зниження котирувань з акцій Укрсоцбанку відображає загальну негативну ситуацію в банківському секторі України,- підкреслив фінансовий аналітик Astrum Investment Management Олександр Шкурпат.- Так, у понеділок НБУ ввів адміністратора в правління Трансбанку, а також куратора в правління Укргазбанку - для контролю витрат кредитного рефінансування отриманого раніше зазначеними банками від Нацбанку".
У другому і третьому ешелонах подорожчали папери суднобудівного заводу "Затока" - на 25%, Токмацького ковальсько-штампувального заводу - на 0,03%, у той час як подешевшали акції "Дніпрообленерго" - на 21,05%, "Ужгородського турбогазу" - на 0,05%.
У той же час, за словами Шкурпата, тривала курсова нестабільність, посилювання банківської кризи (все більше банків уводять тимчасове правління - сьогодні дев'ять банків), імовірність неотримання другого траншу МВФ, зниження суверенного та корпоративного рейтингів продовжує здійснювати подальший негативний вплив на фондовий ринок України. "Незважаючи на привабливість цін, очікувати повернення іноземного інвестора (що рівнозначно поновленню зростання ринку) поки передчасно",- вважає експерт. Індекс перебуває в стадії гіперчутливості, що відображається на його значних змінах при маленьких обсягах торгів.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас