"Ъ": Киреєв прийшовся до монетного двору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Киреєв прийшовся до монетного двору

Казна та Політика
732
У Нацбанку повідомили, що рішенням правління від 28 лютого директор Дирекції банківського регулювання та нагляду НБУ Олександр Киреєв звільнений з посади, яку займав з вересня 2006 року, і призначений генеральним директором Банкнотно-Монетного двору. 2 березня його місце зайняв директор юридичного департаменту Василь Пасічник. Директором юридичного департаменту став начальник удосконалення банківського законодавства НБУ Віктор Новиков.
"Напевно, у нинішній час банківський нагляд необхідно підсилити юридичною складовою, у чому добре розбирається Василь Пасічник. Тому й проведена така ротація, - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. - А Банкнотно-Монетний двір є дуже важливою ділянкою роботи Нацбанку, враховуючи його емісійну функцію".
Нагадаємо, після повернення в Нацбанк із посади голови податкової адміністрації пан Киреєв почав реформу банківського нагляду. Протягом двох років регіональні відділи нагляду були переведені з-під відання керівників обласних НБУ в управління створеної в Києві дирекції з нагляду. При цьому частина посад у регіонах була скасована, а в центральному апараті НБУ створений департамент безвиїзного нагляду, який дистанційно виявляв проблеми в банках. За словами Олександра Киреєва, така реформа повинна була зняти можливість тиску обладміністрацій на банки і значно прискорити прийняття рішень по проблемних банках.
Як пояснюють у НБУ, пан Киреєв так і не зміг стати повноважним керівником нагляду. Його куратором був заступник голови Володимир Кротюк, а сам Олександр Киреєв не був введений до складу правління. "Йому не довіряли самостійних рішень. А після того як Володимир Кротюк пішов тимчасовим адміністратором у Промінвестбанк, голова (Володимир Стельмах.- ред.) кілька разів робив великий рознос Киреєву, незадоволений його роботою і нездатністю ухвалити рішення щодо 20 проблемних банків, - розповіло високопоставлене джерело в НБУ. - Тепер у нас ходять розмови, що президент (Віктор Ющенко.- ред.) просто вивів Киреєва в тиху гавань".
Банкіри не хотіли офіційно коментувати ротацію в нагляді НБУ. "Дійсно, Олександр Киреєв завжди був людиною президента, яка не ужилася в згуртованій команді НБУ, - сказав один з банкірів, що раніше працював у НБУ. - У випадку зняття Стельмаха Киреєв був би кандидатурою номер один на посаду голови, тому 'дід' його недолюблював".
Від призначення Василя Пасічника банкіри не очікують якихось змін у нагляді. Його кваліфікують як найграмотнішого фахівця в банківському законодавстві, але не практика банківської справи. "На такій посаді потрібно здалеку почувати, який банк занедужав і які антибіотики прописати при такій температурі. Це можна зробити, тільки якщо добре вмієш читати банківський баланс, - говорить голова правління одного з найбільших банків. - Василь Пасічник – людина, яка дуже добре все зважує перед прийняттям рішень, а в нинішній кризовій ситуації іноді потрібно раптово ліквідувати банк, щоб він не 'заразив' інших. Тому нічого не зміниться, і скоро знову 'полетять голови'".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас