ЄС назвав поточну кризу найгіршою за пам'яті живих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС назвав поточну кризу найгіршою за пам'яті живих

Казна та Політика
471
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав поточну глобальну фінансову кризу найгіршим економічним спадом на пам'яті нині живих людей. Така оцінка пролунала на прес-конференції в Празі, присвяченій п'ятиріччю першого розширення ЄС.
"Немає ніяких сумнівів, що ми переживаємо найбільшу фінансову та економічну кризу, відому кому-небудь із нині живих людей", - заявив голова ЄК. "Це перша криза, що одночасно скоротила й обсяги торгівлі, і світовий ВВП, перший такий випадок з 1947 року", - підкреслив Баррозу.
Однак, як підкреслив європейський політик, навіть при всій серйозності ситуації, Брюссель не дозволить членам Євросоюзу протистояти кризі шляхом політики протекціонізму, здатній зашкодити інтересам усього блоку.
Нагадаємо, курси валют центрально- і східноєвропейських країн, що входять у ЄС, у понеділок обрушилися до єдиної європейської валюти. Приводом стало рішення Єврокомісії, прийняте на спеціальному саміті в неділю, допомагати центрально- і східноєвропейським країнам окремо, не виділяючи при цьому спільного пакета допомоги регіону в цілому.
Схожу оцінку кризі виніс і комісар ЄС із питань економіки та валютних операцій Хоакін Альмуніа, що відзначив, що деякі країни Центральної Європи постраждали від кризи особливо сильно. "Усі країни-члени ЄС, що пережили кредитний бум, зазнають зараз схожі труднощі. Але для деяких найновіших учасників блоку ситуація просто надзвичайна", - сказав він.
Єврокомісар додав, що ЄС виділяє величезну суму на боротьбу з наслідками кризи в найбільш постраждалих європейських економіках, відзначивши, що за необхідності вона може збільшитися.
Нагадаємо, лідери ЄС не підтримали пропозиції Угорщини виділити центрально-європейському регіону 180 млрд. євро на підтримку в умовах кризи, вирішивши допомагати кожній країні окремо, пославшись на унікальність кожної окремої ситуації.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас