Газпром почав будувати найбільше у Західній Європі газосховище — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром почав будувати найбільше у Західній Європі газосховище

Енергетика
1150
Російський газовий концерн "Газпром" приступив до створення на півночі Німеччини найбільшого в Західній Європі газосховища із запасами палива на випадок кризових ситуацій, передає ІТАР-ТАРС.
За повідомленням газети Sueddeutsche Zeitung, біля містечка Швайнріх, на відстані 90 км на північ від Берліна (земля Бранденбург), почалися бурові роботи. Експериментальні свердловини покликані визначити геологічну придатність даного району для зберігання газу. Згідно з інформацією газети, у районі на глибині до 1,8 тис. м знаходиться шар пористого піщанику, у який може накачуватися газ. Піщаник, який простирається на площі більше 250 кв. км, перебуває у своєрідній "оболонці" із щільних шарів глини, що забезпечує його герметичність.
"Нам необхідно це сховище для того, щоб гарантувати газопостачання в Німеччині", - заявив в інтерв'ю газеті представник німецької дочірньої фірми "Газпрому" - Gazprom Germania Буркхард Велкі.
За його словами, будівництво газосховища потужністю 8-10 млрд кубометрів безпосередньо пов'язане з реалізацією проекту газопроводу "Північний потік", який буде прокладений по дну Балтійського моря з російського Виборга в німецький Грайфсвальд. Після вступу в експлуатацію двох ниток газопроводу по ньому в Західну Європу буде надходити до 55 млрд. кубометрів російського газу на рік.
Країни Євросоюзу з 7 по 20 січня 2009 року не одержували російський газ, оскільки РФ припинила його транзит через Україну. Росія газовою кризою дорікала Україні, звинувачуючи її в крадіжці газу. Україна спростовувала всі звинувачення.
19 січня НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали договори про постачання і транзит газу на 2009-2019 роки. 20 січня Росія відновила подачу газу в Європу.
При цьому 20 січня комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пібалгс заявив про відсутність фактів несанкціонованого відбору газу Україною після 31 грудня 2008 року.
Проект Північно-Європейського газопроводу (ПЄГ) реалізують «Газпром» і німецькі компанії E.ON і BASF. Він забезпечить Росії прямий доступ на ринок Західної Європи в обхід традиційних транзитних країн - України, Білорусії і Польщі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас