Меркель закликає змінити вимоги ЄС до банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель закликає змінити вимоги ЄС до банків

Казна та Політика
328
Правила Євросоюзу, які визначають, скільки грошей банки повинні зарезервувати для покриття ризиків, повинні бути змінені для того, щоб полегшити кредитування економіки, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає Reuters.
Правила, відомі як "Нова угода про достатність капіталу" (Базель II), були погоджені у світовому масштабі, і застосовуються для всіх банків ЄС, щоб зробити ринки більш безпечними для інвесторів. Критики цієї угоди стверджують, що коли активи банків стають неторгованими або падають у ціні через обвал фондових ринків, банки змушені поповнювати капітал і мають менше коштів для кредитування економіки.
"Ми повинні подивитися, чи зможемо ми обмежити циклічні ефекти Базеля II так, щоб кредитні можливості для автосектора та інших секторів у важких ситуаціях не погіршувалися через нього ще сильніше", - повідомила Меркель журналістам на саміті ЄС із питань економіки.
Лідери ЄС 1 березня погодилися з тим, що "звільнення кредитних каналів - це надто важливо для ефективності фінансових заходів, початих державами ЄС". Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше сказав регуляторам, що вони не повинні змушувати банки піднімати рівень капіталу вище норми.
Базельський Комітет з банківського нагляду та регулювання і центробанки, які створили правила, зараз працюють над їх розширенням.
Минулого тижня рейтингове агентство Standard & Poor's повідомило, що заплановані зміни, які набудуть чинності в грудні 2010 р., будуть відбивати бажання брати на себе надмірні ризики, але також будуть створювати менше циклічних ефектів, ніж нинішні правила, які, за словами критиків, спонукають банки кредитувати занадто вільно в гарні часи, але вибивають ґрунт із-під ніг під час криз.
Великобританія та інші хочуть ввести в угоду більше "анти-циклічних" елементів, таких, як створення капітальних резервів у гарні роки, щоб підготуватися до поганих часів.
Саміт також підкреслив необхідність "поліпшити регулювання і нагляд за фінансовими інститутами" і вітав рекомендації, дані минулого тижня групою під керівництвом колишнього голови Банку Франції Жака де Ларозьєра. Ця група порекомендувала створити в ЄС дві нові організації загального нагляду: одну, очолювану ЄЦБ, щоб спостерігати за системними ризиками, іншу - щоб об'єднати зусилля національних спостерігачів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас