S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг банку "Надра" і вивело всі рейтинги зі списку CreditWatch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг банку "Надра" і вивело всі рейтинги зі списку CreditWatch

1863
Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг банку "Надра" з "СС" до "SD", що вказує на вибірковий дефолт, і вивело всі рейтинги зі списку Creditwatch ("рейтинги на перегляді") з негативним прогнозом, куди вони були поміщені 13 лютого 2009 р.
Згідно з повідомленням агентства, відповідно до визначення Standard & Poor's, вибірковий дефолт означає, що "позичальник не виконує зобов'язання вибірково - тобто по даному борговому зобов'язанню при продовженні своєчасних і повних виплат по інших боргових зобов'язаннях". Як відзначила кредитний аналітик Standard & Poor's Аннет Есс, банк "Надра" пропустив кілька платежів по депозитах і кредитних листах.
"Сильний негативний вплив на ліквідність банку "Надра" мали дуже складні ринкові умови в Україні, а також тривала політична критика банку. Ми вважаємо, що поточна ліквідність банку різко погіршується. Разом з тим триває відтік вкладів клієнтів банку "Надра" - як фізичних, так і юридичних осіб. Ми розуміємо, що банк "Надра" дотепер не одержав фінансування по кредитній лінії обсягом 3 млрд грн, яку повинен був надати Національний банк України (НБУ). Ми знаємо також, що угода була підписана 20 січня 2009 р., але її реалізація відкладена внаслідок розбіжностей, які повинні бути вирішені в судовому порядку. Ми вважаємо, що незавершене злиття з Groupdf, що належить українському бізнесмену Дмитру Фірташу, - достатньо невизначено в теперішніх ринкових умовах", - відзначила Есс.
У повідомленні сказано, що якість активів банку "Надра" швидко погіршується, частка проблемних позик оцінюється банком на рівні 15-20%, багато в чому внаслідок погіршення іпотечного портфеля. "В 2009 р. ми очікуємо подальшого погіршення якості активів, враховуючи погіршення макроекономічних перспектив. Ситуація може бути ускладнена подальшою девальвацією гривні. Кредити, номіновані в іноземній валюті, у цей час становлять 60% від загального кредитного портфеля банку "Надра". Оскільки багато фізичних осіб і підприємства малого та середнього бізнесу не мають доходів в іноземній валюті, різка девальвація гривні і збільшення безробіття можуть погіршити можливості багатьох позичальників погашати кредити. Ми можемо переглянути рейтинги банку "Надра", якщо банк зуміє відновити і підтримувати свою здатність вчасно та повністю здійснювати необхідні виплати за своїми обов'язками", - відзначила Есс.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас