Електроенергія пустилась в торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергія пустилась в торги

Енергетика
572
Korlea Invest Holding Василя Бечваржа позбавляють монопольного права на експорт української електроенергії. Як стало відомо, Кабмін вирішив відновив аукціони з її продажу через зниження прибутку держоператора поставок електроенергії на експорт "Укрінтеренерго". Повернення до практики аукціонів принесе компанії $70-90 млн додаткового прибутку за рік, підрахували експерти.
Про доручення уряду Мінпаливенерго відновити аукціони із продажу електроенергії розповіла заступник гендиректора "Укрінтеренерго" Ірина Тихончук. "Самого документа ми поки не одержали. Але знаємо, що аукціони повинні бути відновлені в середині березня. Міністерству доручено забезпечити доступ до них усіх покупців", - розповіла Тихончук. "Укрінтеренерго" відмовилося від аукціонів із продажу електроенергії з початку 2008 року, почавши продавати її через монопольного експортера - компанію Ukrenergy Trade. Електроенергія продавалася на експорт по 2,9-4,8 цента/квт•г ( з урахуванням відшкодування ПДВ і курсової різниці), тоді як під час аукціонів її ціна доходила до 7-8 центів.
У прес-службі Кабміну рішення не коментують. Але високопоставлене джерело в апараті прем'єр-міністра розповіло, що воно було прийнято у зв'язку з неефективністю дійсної схеми продажів. "Після того як ми почали працювати через Ukrenergy Trade, на нас посипалися звинувачення, що ми порушуємо конкуренцію на шкоду інтересам держави. Нинішня схема дійсно неефективна: вона діє вже півроку, а прибуток 'Укрінтеренерго' залишається мізерним", - говорить співрозмовник. Чистий прибуток "Укрінтеренерго" в 2008 році склав $4,9 млн при виторзі $481 млн. При цьому обсяг експорту торік скоротився майже на 15%, до 7,838 млрд квт•г.
Проти аукціонів уже виступила компанія Korlea Invest, якій належить 50% в Ukrenergy Trade. "Найбільш ефективний спосіб продажу експортованої електроенергії - вихід на кінцевих споживачів за кордоном. Такий підхід дозволяє 'Укрінтеренерго' заробляти двічі - при продажі на кордоні, а потім при продажі безпосередньо споживачам в інших країнах", - заявив голова ради директорів Korlea Invest Holding Василь Бечварж. Інші учасники ринку, навпаки, підтримали введення аукціонів. "Чесну і прозору конкуренцію можна забезпечити тільки через систему відкритих аукціонів.
Зараз попит на українську електроенергію високий, і на ринку буде боротьба за неї. Це дозволить підвищити ціну продажу та одержати більше доходів", - говорить прес-секретар Emfesz Борис Шестаков.
"За нашими розрахунками, введення аукціонів принесе 'Укрінтеренерго' $70-90 млн додаткового прибутку", - говорить аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. А президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов відзначає, що введення аукціонів повинно стати першим кроком у демонополізації експорту електроенергії. "Держава тільки виграє від того, що будь-який виробник зможе відправляти енергію на експорт. Ми підрахували, що податки, які заплатять експортери, у сукупності перевищать $35 млн", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас