Сайти виводять з віртуальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сайти виводять з віртуальності

1094
Уряд доручив Службі безпеки України розробити законопроект про державну реєстрацію інтернет-видань як засобів масової інформації.
На думку голови Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка, ініціатива Кабміну може бути пов'язана із проблемою поширення недостовірної інформації в інтернеті. У профільному комітеті Верховної ради вважають, що документ "має всі шанси стати законом", оскільки багато депутатів ображені на інтернет-видання за поширення неправдивої інформації. Кабінет міністрів розпорядженням № 185-р затвердив орієнтовний план роботи над законопроектами на поточний рік.
У п'ятницю він був опублікований на сайті Верховної ради. План включає доручення Службі безпеки України (СБУ) розробити законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про державну реєстрацію інтернет-видань", яким пропонується затвердити процедуру державної реєстрації інтернет-видань шляхом надання їм статусу засобів масової інформації. Варто відзначити, що це не перша спроба уряду ввести обов'язкову реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ.
Зокрема, 5 травня 2003 року Кабмін видав розпорядження "Про затвердження концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів". На виконання цього розпорядження 27 квітня 2005 року Міністерство транспорту та зв'язку видало наказ "Про затвердження порядку проведення державної реєстрації електронних інформаційних ресурсів". 26 вересня 2005 року у зв'язку із протестами громадськості наказ був скасований як "такий, що не відповідає принципам державної регуляторної політики в сфері інформатизації".
У Службі безпеки України ініціативу Кабміну поки не коментують. "Нам потрібен час, щоб підготувати відповіді на ваші питання. За законом ми маємо право робити це протягом 30 днів", - заявила прес-секретар СБУ Марина Остапенко у відповідь на офіційний запит.
На думку голови Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка, ця ініціатива може бути пов'язана із проблемою поширення в інтернеті недостовірної інформації. "Багато сайтів публікують неперевірену, а часом і брехливу інформацію. Її іноді передруковують газети з посиланням на дані ресурси. Коли на друковані ЗМІ подають до суду, вони посилаються на джерело, авторів якого неможливо притягти до відповідальності. У підсумку неправда залишається безкарною", - розповів Лубченко.
Його підтримує голова комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформації Ганна Герман (Партія регіонів). "Багато депутатів, у тому числі і я, неодноразово зустрічалися із ситуаціями, коли в інтернеті публікувалися матеріали, що зачіпають нашу честь і гідність, а подавати до суду на наклепників було марно", - відзначила Герман. У той же час, за її словами, розробкою такого законопроекту повинна займатися не СБУ, а "відповідний парламентський комітет і журналістське співтовариство".
"Створення даного законопроекту фахівцями СБУ - глузування над свободою слова", - вважає Герман. Тим часом шеф-редактор інтернет-порталу "Телекритика" Наталя Лігачова ініціативу уряду називає безглуздою. "Відкрити інтернет-ресурс можна в будь-якому кінці світу. Сайтів, що пишуть про Україну і її чиновників, мільйони. Я не розумію, яким чином Кабмін і СБУ збираються всіх контролювати. У результаті вони лише викличуть додаткову критику на свою адресу", - заявила Лігачова. На її думку, справжньою причиною, що спонукала Кабмін виступити з подібною ініціативою, є "спроба підпорядкувати собі інтернет напередодні виборів, що наближаються".
Втім, за словами Ганни Герман, якщо законопроект про обов'язкову реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ надійде у парламент, він має всі шанси стати законом. "На інтернет-видання в депутатському середовищі ображені багато хто. На жаль, депутати налаштовані категорично і не проти приборкати інтернет-простір", - вважає Ганна Герман.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас