Глобальні ринки: Фондові ринки встановлюють рекорди падіння на тлі поглиблення рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Фондові ринки встановлюють рекорди падіння на тлі поглиблення рецесії

Фондовий ринок
149
Американський ринок акцій у п'ятницю був повалений новинами про зниження ВВП США в 4К в 2008 р. на 6,2% у порівнянні з 4-им кварталом 2007 р., а також скороченням на 74% частки приватних інвесторів у капіталі Citigroup за рахунок збільшення державної частки. В результаті, американський фондовий індекс S&P 500 упав на 2,4%, опустившись нижче рівня опору в 750 пунктів до 735 пунктів (рівень грудня 1996 р.), а DJIA знизився на 1,7% до 7063 пунктів (рівень травня 1997 р.). Темпи падіння ВВП у 4Кв 2008 р. перевищили прогнози аналітиків (максимальне падіння з 1982 р.), підтверджуючи побоювання про поглиблення рецесії в США.
Фактична націоналізація Citigroup Inc. призвела до падіння акцій групи фінансових компаній в індексі S&P 500 на 7%. Зокрема, падіння ринкової вартості Citigroup з кінця 2006 р. склало вже 97%. Таким чином, відсутність позитивних сигналів про оздоровлення економіки США підтверджує наше побоювання про те, що незабаром S&P 500 і DJIA можуть продовжити падіння нижче рівнів у 650 і 6500 пункту відповідно.
Зниження котирувань акцій європейських компаній у п'ятницю було продиктовано тими ж негативними новинами. Так, DJ Stoxx 600 знизився на 1,8% до 173 пунктів, що збільшило загальне падіння індексу з початку тижня до 2,3%. Не врятувало ситуацію і спільне рішення Світового Банку, Європейського Банку Реконструкції та Розвитку і Європейського Банку Інвестицій надати корпораціям і банкам Центральної і Східної Європи фінансову допомогу на суму 24,5 млрд. євро для подолання фінансової кризи. Ми вважаємо, що поточний тиждень торгів на європейському фондовому ринку призведе до досягнення чергових історичних мінімумів.
Інвестори тікають у долар
Зміцнення долара в п'ятницю вивело американську валюту на максимальний за останні три роки рівень щодо валют основних торговельних партнерів США. Основна резервна валюта світу залишається одним із найнадійніших інструментів збереження вартості в період нинішньої рецесії. Основним фактором зміцнення долара в п'ятницю стала негативна статистика з ВВП США, що спричинила втечу з акцій. У той же час, ми вважаємо, що значний обсяг уливань в економіку США створює тиск на американську валюту, що може призвести до здешевлення долара в другій половині 2009 р.
Нафта і золото падають на негативних даних про ВВП США
Ціна на нафту продовжила знижуватися на новинах про падіння ВВП США. Сьогодні нафта торгується зі зниженням у діапазоні 43-44 дол. за барель. Ми очікуємо, що в першій половині березня нафта буде торгуватися в діапазоні 35-40 дол. за барель у результаті триваючого погіршення економічної ситуації в США. Однак, у другій половині березня свої корективи можуть внести виробники нафти - країни ОПЕК можуть ухвалити рішення щодо скороченні видобутку нафти на зборах 15 березня.
Золото продовжило зниження в п'ятницю, зокрема через втечу інвесторів у долар як інструмент збереження вартості. Сьогодні ціна золота зафіксувалася в діапазоні 945-955 дол. за унцію. Ми вважаємо, що перевага долара буде зберігатися в першій половині 2009 р., однак надалі більше боргове навантаження на долар може повернути попит на золото як більш безпечний актив.
Олександр Шкурпат
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас