Європейські ринки впали в п'ятницю в середньому на 2% слідом за акціями банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські ринки впали в п'ятницю в середньому на 2% слідом за акціями банків

Фондовий ринок
65
Фондові індекси в Європі впали за підсумками торгів у п'ятницю слідом за падінням котирувань акцій банків, повідомило агентство Bloomberg.
Індекс Dow Jones Stoxx 600 опустився на 1,8%. За тиждень показник знизився на 2,3%, падіння за підсумками лютого склало 9,6%. Акції значно подешевшали в лютому на тлі скорочення прибутків компаній практично у всіх секторах економіки, а також на побоюваннях поглиблення фінансової кризи в Східній Європі.
"Жоден з головних міжнародних ринків не показує ніяких ознак життя цього року", - заявив Пітер Соррентіно з Huntington Asset Management.
Поганий настрій на ринок принесли новини зі США щодо економіки і банківського сектора.
Котирування акцій Citigroup звалилися на 36% на новині про те, що банк проведе зміцнення капіталу за рахунок обміну значної частки привілейованих акцій, у тому числі приналежному міністерству фінансів США, на звичайні. Це призведе до зростання частки уряду та істотному скороченню частки інших акціонерів банку.
Економіка США в четвертому кварталі 2008 року впала на максимальне значення з 1982 року. Міністерство торгівлі погіршило оцінку зниження ВВП у жовтні-грудні до 6,2% у річному вираженні з оголошених раніше 3,8%. Аналітики очікували перегляду в середньому всього до 5,4%. У третьому кварталі ВВП США знизився на 0,5%, таким чином, падіння економіки протягом півроку було зафіксовано вперше з 1991 року.
Ціна паперів одного з найбільших британських банків Lloyds Banking Group обвалилася в п'ятницю на 22% на заяві про те, що його прибуток за 2008 рік скоротився на 75% - до 819 млн фунтів стерлінгів ($1,2 млрд). Річний чистий збиток HBOS, придбаного Lloyds торік, склав 7,5 млрд фунтів через списання безнадійних боргів. Lloyds очікує збитку за підсумками 2009 року.
Папери інших британських банків - Royal Bank of Scotland і Barclays - подешевшали відповідно на 20% і 17%.
Ринкова вартість німецьких сталевиробників також опустилася: ThyssenKrupp - на 5,5% і Salzgitter - на 6,2%. Причиною цього стала заява південнокорейського представника даної галузі Posco про намір скоротити виробництво на 6% цього року через зниження попиту з боку автовиробників і будівельних компаній.
Котирування акцій третьої за величиною гірничодобувної компанії світу Rio Tinto упали на торгах у Лондоні на 3,9%. Норвезька Norsk Hyrdro втратила 8,3% ринкової капіталізації. Goldman Sachs опустив позначку акцій обох компаній до "продавати" з "нейтрального" рівня після опублікування прогнозу про подальше зниження вартості металів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас