Білорусія не отримала 500 млн дол. від РФ, що очікувала отримати у лютому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія не отримала 500 млн дол. від РФ, що очікувала отримати у лютому

Казна та Політика
495
Надходження частини російського стабкредиту в розмірі $500 млн, яке Білорусія очікувала в лютому, не відбулося.
"Гроші в лютому не надійшли", - повідомив агентству "Інтерфакс-Захід" начальник керування інформації - прес-секретар Національного банку Білорусії Анатолій Дроздов, відповідаючи на запитання, чи надійшли на рахунок Мінфіну в Нацбанку кошти російського держкредиту.
"Російський кредит ще не залучений", - підтвердив агентству представник Мінфіну Білорусії. "Робота з російською стороною триває, швидка угода (про кредит на $1 млрд - ІФ) повинна бути підписана", - додав він.
У Мінфіні Білорусії не коментують причини затримки з підписанням кредитної угоди.
Як повідомлялося, Міністерство фінансів Білорусії розраховувало до 28 лютого підписати кредитну угоду про другий $ 1-мільярдний транш російського держкредиту на $2 млрд. За словами прем'єр-міністра Білорусії Сергія Сидорського, очікувалося, що ці кошти будуть виділені двома частинами: по $500 млн у лютому і на початку березня.
Віце-прем'єр - міністр фінансів Росії Олексій Кудрін і міністр фінансів Білорусії Андрій Харковець 14 листопада 2008 року підписали угоду про держкредит на $1 млрд. Дана угода була підписана в рамках домовленості голів держав про виділення Білорусії стабілізаційного кредиту в розмірі $2 млрд в 2008- 2009 роках. Відповідно до умов угоди, $1 млрд наданий на 15 років з 5-річною відстрочкою по основному боргу під LIBOR+3%. Ці кошти надійшли в Білорусію 18 листопада 2008 року. Друга частина держкредиту буде виділена Білорусії на тих же умовах, що й перший $1 млрд.
У грудні 2007 року РФ надала Білорусії кредит на $1,5 млрд на 15 років з 5-річною відстрочкою по основному боргу під LIBOR+0,75%.
Білорусія також розраховує на залучення російського держкредиту в російських рублях на суму не менше 100 млрд для розширення використання російського рубля у взаємних розрахунках як засобу реалізації ініціатив керівництва РФ щодо надання російському рублю статусу регіональної резервної валюти.
Зовнішній держборг Білорусії виріс за січень 2009 року на 20,4% - до $4,476 млрд на 1 лютого, у тому числі прямий борг уряду склав $4,356 млрд (зростання на 21,3%), борг суб'єктів господарювання, гарантований урядом, - $119,8 млн (зниження на 7,8%).
У грудні 2008 року Білорусія залучила держкредит Венесуели на $0,5 млрд. У січні 2009 року надійшли $788 млн першого траншу стабкредиту МВФ на $2,46 млрд. Голова Нацбанку Білорусії Петро Прокопович також повідомляв про плани залучення цього року до $1 млрд від Світового банку і ресурсів Європейського банку реконструкції та розвитку.
Білорусія нарощує зовнішній держборг із метою створення "подушки безпеки" під впливом посилення негативного впливу глобальної фінансово-економічної кризи, що приводить до дефіциту валюти на внутрішньому ринку через стиснення традиційних зовнішніх ринків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас