МВФ: Призначення коаліцією повноважного координатора з НБУ покращить впровадження стратегії допомоги банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Призначення коаліцією повноважного координатора з НБУ покращить впровадження стратегії допомоги банкам

684
Рекапіталізація банків за участю держави зажадає більшої координації дій уряду з Національним банком України (НБУ), вважає Міжнародний валютний фонд.
"Ми вважаємо, що дуже важливо призначити посадову особу високого рівня, уповноважену всіма коаліційними партнерами, для координації впровадження стратегії допомоги банкам разом з Національним банком", - сказала глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу (Ceyla Pazarbasioglu) під час телефонної конференції в п'ятницю ввечері, стенограма якої оприлюднена в понеділок.
Вона також повідомила, що фонду відомо про плани української влади на цьому тижні здійснити ще кілька важливих призначень.
Говорячи про рекапіталізацію банків, Дж.Пазарбазіоглу нагадала, що вже завершене діагностування 17 найбільших українських банків, на які припадає дві третини активів усієї банківської системи. За її словами, більшість власників банків, погодилися докапіталізувати свої фінансові установи.
Голова місії додала, що іноземні банки, що працюють в Україні, вже оголосили про готовність рекапіталізувати свої дочірні банки в цій країні і пролонгувати раніше видані їм кредити. У той же час вона відзначила важливість рівного і прозорого підходу НБУ до всіх банків у країні.
Коментуючи валютно-курсову політику, голова місії ще раз відзначила, що МВФ вважає гнучкий обмінний курс найкращим способом амортизації для української економіки сильних зовнішніх шоків.
"Надійне проведення монетарної політики в контексті режиму гнучкого обмінного курсу вимагає сильного і незалежного центрального банку разом з дуже ретельною стратегією комунікацій", - підкреслила Дж.Пазарбазіоглу.
За її словами, відповідні спроби НБУ були нівельовані політичним втручанням, а також численними конфліктуючими публічними заявами різних офіційних осіб про те, яким повинен бути офіційний курс, які проблеми в яких банків і таке інше.
Голова місії відзначила, що з урахуванням крихкості публічної довіри надто важливо, щоб заяви з таких питань робили винятково вищі особи НБУ.
Як повідомлялося, наприкінці січня координатором із НБУ з питань рефінансування уряд призначив першого віце-прем'єра Олександра Турчинова.
У той же час, за даними агентства "Інтерфакс-Україна", обговорюється ідея введення посади віце-прем'єра з фінансових питань, який міг би сполучати цю посаду з посадою міністра фінансів, вакантною після відставки Віктора Пинзеника в середині лютого.
Найбільш імовірною кандидатурою на цю посаду експерти називають екс-главу НБУ Сергія Тігіпка.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас