НБУ заборонив банкам стягувати комісії і підвищувати курс при погашенні фізособами валютних кредитів через механізм аукціонів Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив банкам стягувати комісії і підвищувати курс при погашенні фізособами валютних кредитів через механізм аукціонів Нацбанку

4037
Національний банк заборонив комерційним банкам стягувати комісії і підвищувати курс при погашенні фізособами-позичальниками валютних кредитів за рахунок валюти, що купується банками на спеціальних щотижневих аукціонах у НБУ. Про це говориться в повідомленні НБУ.
"Стягнення будь-яких комісій при здійсненні операцій з погашення заборгованості фізичних осіб за кредитними договорами або підвищення курсу продажу іноземної валюти по таких операціях забороняється", - говориться в роз'ясненні НБУ щодо проведення цільових валютних аукціонів.
Банки зобов'язані інформувати клієнтів про курс, за яким вони купили інвалюту на спеціальному аукціоні в Нацбанку.
Куплена на аукціоні в НБУ валюта повинна бути використана банком за цільовим призначенням протягом 5 робочих днів від дня її зарахування на кореспондентський рахунок банку.
Банки можуть купувати в Нацбанку на аукціонах валюту для погашення позичальниками-фізособами лише тих валютних кредитів, які залучено до 15 жовтня 2008 року.
НБУ також доручив банкам створити спеціальні "гарячі лінії" для оперативного інформування позичальників про проведення таких валютних аукціонів і про процедуру погашення заборгованості по кредитах із залученням механізму аукціонів.
Як повідомлялося, 27 лютого НБУ провів перший аукціон із продажу доларів для погашення фізособами-позичальниками валютних кредитів.
Під час цього аукціону 12 комерційних банків купили в Нацбанку 34,53 млн. доларів.
У числі таких банків: Перший український міжнародний банк, "ОТП Банк", Universal Bank, "Райффайзен Банк Аваль", Сведбанк Інвест, Ощадбанк, УкрСиббанк, "Південний", Volksbank, Індустріалбанк, Укрсоцбанк, АвтоКрАЗбанк.
Усім банкам долари були продано за курсом 7,80 UAH/USD.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас